<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
In beeld

Water en tranen vloeien bij emotionele Witte Donderdagviering met de paus

Cindy Wooden - CNS 29 maart 2024
image
Paus Franciscus troost een gedetineerde bij zijn aankomst in de Rebibbia-vrouwengevangenis, waar hij de voeten van twaalf gevangenen waste. Foto: CNS - Vatican Media

Paus Franciscus heeft de voeten van twaalf vrouwelijke gedetineerden gewassen tijdens de viering van Witte Donderdag. Hij hield hen daarbij voor dat “Jezus altijd en alles vergeeft”.

Ieder jaar viert paus Franciscus op Witte Donderdag de Mis in een gevangenis, jeugddetentiecentrum of in een asielzoekerscentrum. Gisteren was hij in de Rebibbia-vrouwengevangenis in Rome. De Mis van het Laatste Avondmaal werd gevierd in een tent die buiten was opgezet.

Bij die viering wast de paus ook altijd de voeten van een aantal mensen. Twaalf vrouwelijke gevangenen zaten daarvoor op krukjes op een verhoging, zodat de paus, die slecht ter been is, hun voeten kon wassen vanuit zijn rolstoel.

image
Foto: CNS - Vatican Media

Volgens Vatican News was gisteren de eerste keer dat paus Franciscus bij de viering alleen de voeten van vrouwen waste.

Paasei

De viering bleek bijzonder emotioneel. De twaalf vrouwen, afkomstig uit onder meer Bulgarije, Nigeria, Oekraïne, Peru, Venezuela, Bosnië-Herzegovina en Italië zelf, huilden terwijl de paus water over hun voeten goot, ze afdroogde met een handdoek en hun voeten kuste.

image
Foto: CNS - Vatican Media

Na de mis gaf paus Franciscus een groot chocoladepaasei aan een jongetje, de enige peuter die op dit moment met zijn moeder in de gevangenis woont, volgens de gevangenisdirecteur.

Italiaanse gevangenissen hebben speciale eenheden voor moeders met kinderen. Volgens de wet mogen vrouwen die vastzitten hun kinderen bij zich houden tot ze drie jaar oud zijn.

Geïmproviseerde overweging

Door de voeten van zijn discipelen te wassen, vernedert Jezus zichzelf, zei de paus in een korte, geïmproviseerde overweging tijdens de viering. “Met dit gebaar laat hij ons zijn woorden begrijpen: ‘Ik ben niet gekomen om gediend te worden, maar om te dienen.’ Hij leert ons de weg van de dienstbaarheid.”

“Jezus vergeeft alles. Jezus vergeeft altijd”, aldus de paus. “Hij vraagt ons alleen om vergiffenis te vragen.”

‘Groeien in dienstbaarheid’

“Ieder van ons heeft kleine mislukkingen en grote mislukkingen – iedereen heeft zijn eigen verhaal – maar de Heer wacht altijd met open armen op ons en wordt het nooit moe om te vergeven”, legde de paus uit.

image
Foto: CNS - Vatican Media

Voordat hij de voeten van de vrouwen waste, moedigde hij hen aan om te bidden dat “de Heer ons allen zal doen groeien in de roeping van dienstbaarheid”.

Volgens het persbureau van het Vaticaan waren er ongeveer tweehonderd mensen aanwezig, waaronder velen die buiten de tent op het grasveld zaten. Daarmee vierde meer dan de helft van het totale aantal gedetineerden de Mis met de paus.

‘Teken van barmhartigheid’

Andrea Carosella, de hoofdaalmoezenier van het gevangeniscomplex, vertelt Vatican News dat de vrouwen zelf de paus hadden uitgenodigd. “Voor hen is het bezoek van de paus een teken van zijn uitgebreide aandacht voor de gevangenisrealiteit en een grote aanmoediging.”

image
Foto: CNS - Vatican Media

Dat paus Franciscus de voeten van de vrouwen wast, vertelt hij, “is een teken van de barmhartigheid en liefde van God, die uitgaat om het lijden en de pijn van de mensheid te ontmoeten”.

Voorbeeld

Zuster franciscanes Maria Pia Iammarino vertelde Vatican News dat het gebaar van paus Franciscus naar de vrouwen een voorbeeld is voor haar eigen werk met gevangenen.

“Ik hoef [de gedetineerden] niet te vertellen dat God van hen houdt, maar ik moet een getuige zijn van Gods liefde voor hen”, zegt ze. “Ik moet naar hen kijken met welwillendheid en acceptatie zonder oordeel. Pas wanneer je het vertrouwen van de gevangenen hebt gewonnen, kun je daar woorden aan geven.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.