<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Vaticaan houdt ‘klimaattop’ in aanloop naar VN-top in Glasgow

KN Redactie 2 oktober 2021
image
Christopher Trott, de Britse ambassadeur bij de Heilige Stoel Foto: CNS Photo - Paul Haring

Ter voorbereiding op de VN-klimaattop in Glasgow komen maandag topwetenschappers en bijna veertig leiders van ’s werelds grootste religies in Rome samen. Ze hopen met een gezamenlijke oproep de politieke leiders te overtuigen hun verantwoordelijkheid te nemen voor de zorg voor de planeet.

De bijeenkomst in Rome – Faith and Science: Toward COP26 – vindt plaats op 4 oktober, de feestdag van de heilige Franciscus van Assisi – patroonheilige van de ecologie. De wetenschappers en religieuze leiders komen samen op uitnodiging van het Vaticaan en de ambassades van het Verenigd Koninkrijk en Italië bij de Heilige Stoel.

De laatste twee landen zitten samen ook de VN-klimaattop – bekend als COP26 – voor. De VN-top zal van 1 tot 12 november in Glasgow plaatsvinden. Leiders uit 197 landen zullen zich dan buigen over de aanpak van de klimaatcrisis.

Overtuigingskracht religieuze leiders

De organisatie van de Vaticaanse klimaattop rekent op de overtuigingskracht en morele aantrekkingskracht van religieuze leiders om de regeringen van de wereld te overtuigen om hoge normen te stellen voor de bestrijding van de klimaatverandering.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Christopher Trott, de Britse ambassadeur bij de Heilige Stoel, zei 27 september tegen persbureau Catholic News Service dat hij hoopt dat een verenigde oproep de politieke leiders eraan zal herinneren “dat de wereld toekijkt en dat dit niet alleen van belang is in de machtscentra, maar dat het echt van belang is voor de hele wereldbevolking”, aangezien meer dan zeventig procent van de wereldbevolking een religie aanhangt.

“Er is een erkenning onder wetenschappers dat de wereld iets moet doen in reactie op het veranderende klimaat en om te voorkomen dat de situatie verergert. Tegelijkertijd is de visie om de planeet te beschermen iets dat centraal staat in heel veel religies”, zei hij.

Trott verwees hierbij naar de impact van paus Franciscus’ encycliek Laudato Si’, die verscheen voorafgaand aan COP21 in Parijs in 2015. De stem van de paus maakte het verschil, zei hij, omdat de doelstellingen die in het Akkoord van Parijs zijn vastgelegd “iets ambitieuzer zijn dan ze anders zouden zijn geweest”.

Morele druk

Hij vervolgde dat hij hoopt dat politici begrijpen dat de stem van religieuze leiders er toe doet. Ze kunnen die stem niet negeren, zei hij, omdat hun kiezers deze religieuze leiders aanhangen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Dus we hopen dat er een soort morele druk op hen zal komen om compromissen te sluiten wanneer de onderhandelingen moeilijk worden”, voegde hij eraan toe.

Ambitieuze doelen verkopen

De andere reden waarom geloofsleiders belangrijk zijn, zei hij, is dat ze hun achterban de problematiek kunnen uitleggen.

“In zekere zin kunnen ze tegen de politieke leiders zeggen: ‘Je moet een aantal ambitieuze doelen stellen en dan kunnen we je helpen die ambitieuze doelen aan onze gelovigen te verkopen'”, zei hij. Religieuze leiders kunnen ook helpen verkeerde informatie over klimaatverandering op te helderen, zei hij.

Geloofsleiders zijn vaak “beter toegerust” dan regeringen om de scepsis aan te pakken, uit te leggen waarom specifieke actie nodig is en “te erkennen dat we ons in een potentiële crisis bevinden, een soort existentiële crisis, een soort crisis die moeilijk onmiddellijk te kwantificeren is, maar dat we voor dit uitdagende moment staan en we nu de kans hebben om op dat moment te reageren, wat we niet altijd zullen hebben”, aldus Trott.

Bron: Catholic News Service

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.