<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Vaticaan verbiedt Italiaanse lekengemeenschap

Carol Glatz - CNS 26 augustus 2021
image
Alessandro en Luisa Nottegar stichtten de Comunità Regina Pacis in 1986. De gemeenschap is volgens het Vaticaan "onvolwassen" qua charisma en structuur. Beeld: alessandronottegar.com

Met goedkeuring van de paus heeft het Vaticaan de ontbinding bevolen van een in Italië gevestigde lekengemeenschap. De door een echtpaar gestichte Comunità Regina Pacis had haar hoofdkwartier in Verona en gemeenschappen in Medjugorje en Brazilië.

Volgens de Congregatie voor de Instituten van Godgewijd Leven en van de Gemeenschappen van Apostolisch Leven is het opheffen van de Regina Pacis-gemeenschap nodig, vanwege een gebrek aan “volwassenheid” in haar charisma en institutionele structuur. Daardoor zou “een gezonde ontwikkeling in de toekomst” onmogelijk zijn, aldus het decreet.

‘Gebrek aan inhoud’

Uit visitaties en toezicht op de gemeenschap, was gebleken dat er “institutionele zwakheden waren, vooral in het bestuur”, evenals moeilijkheden in de relaties tussen leden.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Het Vaticaanse decreet – gedateerd op 24 juli, maar deze week pas via Italiaanse media naar buiten gekomen – stelde dat het fundamentele charisma van de gemeenschap authenticiteit en betrouwbaarheid ontbeerde, en dat er een “gebrek aan inhoud” was in de teksten van de gemeenschap, vooral met betrekking tot ecclesiologie en vorming.

Zaligverklaringsproces gestaakt

De Regina Pacis-gemeenschap werd in 1986 opgericht door een getrouwd stel, Alessandro en Luisa Nottegar, als een gemeenschap gebaseerd op gebed, evangelisatie en dienstbaarheid aan de armen. Het bestond uit families, leken, nonnen, priesters en broeders.

In 2007 begon het zaligverklaringsproces van Alessandro Nottegar, een arts die op 42-jarige leeftijd stierf aan een hartaanval, slechts een maand na de oprichting van de gemeenschap. In 2017 erkende paus Franciscus dat Nottegars ‘heroïsche deugdzaamheid’, waarmee hem de titel ‘eerbiedwaardige’ werd toegekend. Het zaligverklaringsproces van Nottegar is nu opgeschort.

‘Pijnlijke beslissing’

In een reactie stelde bisschop Giuseppe Zenti van Verona dat de “pijnlijke beslissing” om de gemeenschap te verbieden werd genomen na een grondig en integer onderzoek, waaronder een diocesaan geleide visitatie vier jaar geleden.

De resultaten van dat onderzoek werden naar het Vaticaan gestuurd, dat een religieuze zuster als pauselijk vertegenwoordiger naar Verona stuurde om verder onderzoek te doen. Die sprak met zowel leden als ex-leden van de gemeenschap. Haar bevindingen liggen aan de basis van het Vaticaanse besluit.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.