fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Vaticaans investeringskantoor boekte 32 miljoen euro winst over 2022

Catholic News Service 16 augustus 2023
image
Pelgrims en toeristen lopen over Via della Conciliazione in de buurt van het Sint-Pietersplein. De brede straat bestaat uit meerdere gebouwen die eigendom zijn van het Vaticaan of worden gebruikt als Vaticaanse kantoren. Foto: CNS - Lola Gomez

Het investeringskantoor van het Vaticaan (APSA) heeft in 2022 32,27 miljoen euro winst gemaakt. Het volledig bedrag is toegevoegd aan de algemene begroting van het Vaticaan, meldt voorzitter mgr. Nunzio Galantino.

De winst was bijna 6 miljoen euro minder dan wat de investeringen in 2021 voortbrachten, zei de bisschop in het jaarverslag van het investeringskantoor. Die staat in Italië bekend als APSA, de instelling die investeringen en onroerend goed van het Vaticaan beheert.

Gevolgen oorlog

Uit het jaarverslag blijkt dat het Vaticaan, evenals andere landen in Europa, ook getroffen werd door de “negatieve financiële en economische gevolgen van het conflict tussen Rusland en Oekraïne”. Daaronder valt een aanzienlijke stijging van de energiekosten in 2022.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Het onzekere beeld van de wereldeconomie leidde er volgens Galantino toe dat APSA een conservatief investeringsbeleid voerde.

Tijdens de pandemie

Het Vaticaan heeft volgens Galantino, huurverminderingen doorgevoerd van dertig tot vijftig procent aan sommige particulieren en kleine bedrijven. Dit gebeurde tijdens en onmiddellijk na de coronalockdowns in 2020 als reactie op de bezorgdheid van paus Franciscus dat mensen hun baan of middelen van bestaan niet zouden verliezen tijdens de pandemie.

Momenteel werkt APSA er echter aan om niet-betalende huurders ervan te overtuigen hun verplichtingen na te komen.

Onroerend goed

Volgens het rapport beheert APSA 4.072 panden, waaronder kerken, Vaticaanse kantoorgebouwen, woningen voor Vaticaanse ambtenaren en appartementen die verhuurd worden aan Vaticaanse werknemers. Daarnaast bezit de APSA commerciële kantoorruimte en landbouwgrond.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Slechts 19 procent van het onroerend goed wordt verhuurd op de open markt, meldt het Vaticaan, terwijl 12 procent tegen gereduceerd tarief wordt verhuurd aan werknemers of gepensioneerde werknemers. De rest wordt gebruikt door Vaticaanse kantoren of religieuze ordes.

Totale waarde

Het onroerend goed van het Vaticaan omvat 473 percelen, waaronder 112 percelen die worden waar hooi, graan of andere landbouwproducten worden verbouwd. Hieronder vallen ook 28 olijfgaarden.

APSA schatte de totale waarde van het patrimonium dat het beheert op meer dan 2,8 miljard euro.