Het Vaticaan heeft de financiële cijfers bekend gemaakt over 2021. Er was een tekortvan 33,4 miljoen euro begroot, maar dat blijkt met 3,3 miljoen euro toch een stuk gunstiger uit te vallen. Toch leven er nog andere zorgen over de Vaticaanse financiën.
Volgens de prefect van het Secretariaat voor de Economie, Juan Antonio Guerrero, is een tekort van 3,3 miljoen weinig reden tot zorg. Het Vaticaan is niet uit op winst, zo zei hij tijdens een interview met Vatican News op vrijdag, maar op “duurzaamheid van de diensten van het Vaticaan”.
Guerrero noemt het tekort verwaarloosbaar op een begroting van 1,1 miljard. De Vaticaanse begroting is volgens de prefect “praktisch in balans”.
Het Vaticaan gaf vorige week voor het tweede jaar op rij openheid van zaken over zijn financiën. De cijfers zijn openbaar gemaakt door APSA, de instelling die investeringen en onroerend goed van het Vaticaan beheert. De publicatie van de cijfers past in de door paus Franciscus gewilde transparantie van de Vaticaanse financiën.
De paus bepaalde in 2020 dat al het beheer van de financiële investeringen en het onroerend goed van het Staatssecretariaat overgenomen werd door de APSA, die ook als doel heeft om de uitgaven van de Romeinse curie te compenseren.
De financiële meevaller is volgens het Vaticaan te wijten aan onder meer verminderde uitgaven en de hogere bijdrage van APSA aan de uitgaven van de Romeinse curie. Ook waren er opbrengsten uit investeringen en gunstige wisselkoersen.
Het financieel verslag gaat niet over de Vaticaanse bank en ook niet over heel Vaticaanstad. Toch omvatten de cijfers volgens Guerrero bijna honderd procent van de totale financiële voetafdruk van het Vaticaan, in tegenstelling tot eerdere publicaties die lang niet zo compleet waren.
Het gunstig uitgevallen tekort heeft ook een schaduwzijde: zo verkoopt het Vaticaan elk jaar 19 tot 25 miljoen euro aan bezit om de overbesteding onder controle te krijgen. Daarnaast vormt het Vaticaanse pensioenfonds volgens Guerrero geen uitzondering op fondsen in andere landen: het komt met de toenemende vergrijzing van het personeelsbestand meer onder druk te staan.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.