<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Vaticaanse kerststal wordt dit jaar eerbetoon aan het begin van een eeuwenlange traditie

Selinde van Dijk-Kroesbergen 31 oktober 2023
image
In 2019 bezocht paus Franciscus de grot in Greccio waar de heilige Franciscus van Assisi de eerste kerststal maakte. De Vaticaanse kerststal van dit jaar zal een eerbetoon aan dat stukje geschiedenis zijn. Foto: CNS - Vatican Media

Het is dit jaar 800 jaar geleden dat de heilige Franciscus van Assisi een levende kerststal bouwde in het Italiaanse heuvelstadje Greccio. Ter nagedachtenis hiervan zal op het Sint-Pietersplein dit jaar een kerststal staan die aan die eerste creatie doet denken.

De kerststallen van het Vaticaan op het Sint-Pietersplein en de Paulus VI-zaal zullen “de sfeer van Kerstmis 1223 doen herleven, toen de heilige Franciscus, die terugkeerde van een reis naar het Heilig Land, vroeg om de geboorte van Jezus na te spelen in een dorp dat hem deed denken aan Bethlehem”, meldt het Vaticaan in een persbericht.

Kerststal in een grot

De kerststal komt uit het bisdom Rieti, waar het stadje Greccio (zo’n tachtig kilometer buiten Rome) onder valt. De traditionele kerstfiguren van Maria, Jozef, het kindje Jezus, de os en de ezel zullen er staan. Daarnaast komen er levensgrote geschilderde terracottabeelden van de heilige Franciscus en van enkele hoofdpersonen die hem hielpen bij het creëren van de eerste levende kerststal. Levende dieren zoals destijds in de grot in Greccio zullen er niet komen.

De rots die nog altijd bij het heiligdom aanwezig is zal ook worden nagemaakt, evenals het fresco. Verder komen er afbeeldingen van het landschap en van de vier franciscaanse heiligdommen in de omgeving.

image
Ieder jaar wordt een nieuwe kerststal op het Sint-Pietersplein gebouwd. De voorstelling van 2022 bestond uit houten beelden. Foto: CNS - Paul Haring

De kerststal in de Paulus VI-zaal, waar paus Franciscus tijdens de wintermaanden zijn woensdagse audiënties houdt, komt ook uit het bisdom Rieti. Die zal dit keer worden gemaakt van geblazen Venetiaans glas en onder meer de heiligen Franciscus en Clara van Assisi uitbeelden.

Stal, boom en edelweiss

De kerststal uit 1223 was het begin van een eeuwenlange traditie. Ook het Vaticaan nam deze traditie over. Ieder jaar plaatst het Vaticaan een andere kerststal op het Sint-Pietersplein en in de Paulus VI-zaal. De onthulling hiervan vindt dit jaar op 9 december plaats.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De traditionele kerstboom wordt dan ook aangestoken. Deze komt dit keer uit de Maira-vallei bij Turijn en is ongeveer 25 meter hoog. Edelweissbloemen zullen de boom versieren. Deze worden in een nabijgelegen kwekerij gekweekt.

Het gehele tafereel blijft tot het feest van de Doop van de Heer – 7 januari 2024 – op het plein te bezichtigen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.