<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Vaticaanstad verduurzaamt met plannen voor 40 elektrische auto’s

Luuk van den Einden 17 november 2023
image
Paus Franciscus in zijn pausmobiel tijdens een recente algemene audiëntie. Vaticaanstad heeft plannen gepresenteerd om tegen 2030 een uitstootvrij wagenpark te hebben. Foto: CNS - Pablo Esparza

Het bestuur van Vaticaanstad heeft plannen gepresenteerd om flink te verduurzamen. Tegen 2030 moet het wagenpark van het dwergstaatje volledig uitstootvrij zijn.

In de geest van paus Franciscus’ klimaatencycliek Laudato si’ en de groene exhortatie Laudate Deum heeft het bestuur van Vaticaanstad openbaar gemaakt hoe het kleinste land ter wereld tegen 2030 volledig vrij van co2-uitstoot kan zijn.

Het programma, dat de naam ‘Ecologische Conversie 2030’ draagt, bestaat uit drie delen. Vaticaanstad wil binnen nu en zeven jaar alle auto’s vervangen door elektrische wagens, het netwerk van oplaadpunten op haar grondgebied uitbreiden en ervoor zorgen dat alle gebruikte energie afkomstig is van duurzame bronnen.

‘Gemeenschappelijk huis’

“Vaticaanstad zet zich al vele jaren in voor duurzame ontwikkeling door middel van milieubeleid dat het milieu beschermt en strategieën biedt om energie te besparen”, aldus een persbericht namens de gouverneur van Vaticaanstad.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Volgens de gouverneur heeft Vaticaanstad de ambitie om “een van de eerste naties ter wereld te zijn die duurzaamheidsprojecten uitvoert op zoek naar innovatieve en duurzame oplossingen”. Dat zal volgens de gouverneur helpen “de manier waarop werk wordt gedaan te veranderen door zorg te dragen voor de bescherming van het gemeenschappelijke huis” van de schepping.

Veertig elektrische auto’s

Als onderdeel van het plan heeft het Vaticaan een overeenkomst getekend met autoproducent Volkswagen. Dat bedrijf zal vanaf 2024 een kleine veertig elektrische auto’s leveren. “In latere stadia zullen geleidelijk meer elektrische voertuigen worden overgedragen totdat het wagenpark in 2030 volledig is vervangen”, aldus een persbericht van Volkswagen.

De pausmobiel, het open voertuig waarin paus Franciscus tijdens officiële gelegenheden vaak tussen de menigten door wordt gereden, zal waarschijnlijk dus ook vervangen worden. Momenteel maakt paus Franciscus gebruik van twee pausmobielen: een Volkswagen Phaeton en een op waterstof rijdende Toyota Mirai.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.