<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Voor de derde keer staat er een vrouw aan het roer van een pauselijke academie

OSV News 3 april 2023
image
Zuster Helen Alford is de derde vrouwelijke voorzitter van de Pauselijke Academie voor Sociale Wetenschappen. De academie bestudeert sociale kwesties en promoot de katholieke sociale leer. Juist in dat katholieke sociale denken mag van Alford "meer leven ingeblazen worden", zo zei ze in een interview in 2020. Foto: CNS - Robert Duncan

Paus Franciscus heeft de Britse zuster Helen Alford (58) benoemd tot voorzitter van de Pauselijke Academie voor Sociale Wetenschappen. Ze is sinds 2020 lid van de academie en wordt de derde vrouw die de pauselijke academie gaat leiden.

Het Vaticaan maakte op 1 april de benoeming van Alford bekend. De zuster volgt hiermee Stefano Zamagni op, een Italiaanse econoom.

Hiervoor stonden al twee keer eerder vrouwen aan het roer van de academie: Mary Ann Glendon, een Amerikaanse juriste en Margaret Archer, een Britse socioloog.

De academie

Alford is sinds 2021 decaan van de Faculteit Sociale Wetenschappen van de Pauselijke Universiteit Sint-Thomas van Aquino in Rome, ook wel bekend als het Angelicum. Sinds 2020 is ze lid van de Pauselijke Academie voor Sociale Wetenschappen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Paus Johannes Paulus II richtte de academie in 1994 op. Sociale wetenschappers uit vakgebieden als economie, sociologie, recht en politieke wetenschappen bestuderen er kwesties die van belang zijn voor het Vaticaan. Daarnaast zetten ze zich in voor de ontwikkeling en promotie van toepassingen van de katholieke sociale leer.

Nieuw leven inblazen

In een interview met CNS in 2020 zei zuster Alford dat het belangrijk was “om het hele idee van het katholieke sociale denken nieuw leven in te blazen”.

“Het Evangelie reikt duidelijke en concrete principes aan om samen te leven op een manier die de door God geschonken menselijke waardigheid van elke persoon erkent en een maatschappelijk leven bevordert dat goed, rechtvaardig en vreedzaam is”, zo zei ze in het interview.

https://www.kn.nl/donaties/

Een deel van de taak van de katholieke sociale leer, zei ze, is om mensen te helpen beseffen dat het bevorderen van het algemeen welzijn niet alleen altruïstisch is. Het is ook een kwestie van het erkennen van de eigen band met anderen en het voeden van de eigen behoefte aan relaties.

Londense handelsingenieur en dominicanes

Helen Alford werd in 1964 geboren in Londen. Ze behaalde een diploma Handelsingenieur aan Cambridge University en deed veel ervaring op in de industriële sector in het Verenigd Koninkrijk.

In 1994 trad ze in bij de dominicanessen van Sint-Catharina van Siena. Ze doceert katholieke sociale doctrine, bedrijfsethiek en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.