<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Voormalig Vaticaans bankhoofd krijgt alsnog ruim acht jaar celstraf

Junno Arocho Esteves - CNS 25 juli 2022
image
Vaticaanse rechters tijdens het proces van Angelo Caloia. De voormalige president van de Vaticaanse bank krijgt acht jaar cel voor witwassing en verduistering van miljoenen. Foto: CNS - Vatican Media

Een Vaticaanse rechtbank heeft de vonnissen bekrachtigd tegen de voormalige president van de Vaticaanse bank en zijn advocaat. Beide werden in 2021 schuldig bevonden aan het witwassen van geld en het verduisteren van miljoenen euro’s uit de verkoop van onroerend goed.

Angelo Caloia (83), die de bank tussen 1989 en 2009 beheerde, en diens advocaat Gabriele Liuzzo (98), vochten een eerdere veroordeling aan. Afgelopen vrijdag maakte het Vaticaan bekend dat het Vaticaanse hof van beroep hun hoger beroep heeft verworpen.

Celstraf en boete

Caloia en Liuzzo werden beiden oorspronkelijk veroordeeld tot acht jaar en zes maanden gevangenisstraf voor de verkoop van Vaticaanse eigendommen onder de marktwaarde en het afromen van de balans. Hun straffen werden met vijf maanden verlaagd nadat twee aanklachten waren ingetrokken: er was gebrek aan bewijs en de verjaringstermijn was verstreken.

Elk werd veroordeeld tot het betalen van een boete van 12.500 euro. Daarnaast moeten ze de miljoenen euro’s teruggeven aan de Vaticaanse bank die op hun rekeningen waren bevroren toen het onderzoek begon.

Vader en zoon

De rechtbank handhaafde ook het vonnis tegen Lamberto Liuzzo (56), de zoon van Gabriele Liuzzo, die schuldig werd bevonden aan betrokkenheid bij het plan. Hij werd veroordeeld tot vijf jaar en twee maanden gevangenisstraf en een boete van 8.000 euro.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Alle drie de beklaagden kregen een levenslange schorsing van het dienen in een openbaar ambt in het Vaticaan.

29 gebouwen en miljoenen euro’s

Het Vaticaan kondigde eind 2014 een onderzoek aan naar de betrokkenheid van de twee mannen – samen met Lelio Scaletti, de voormalige directeur-generaal van de bank – bij de verkoop van 29 Vaticaanse gebouwen in Rome en Milaan tussen 2001 en 2008. Scaletti is inmiddels overleden.

Tijdens het onderzoek had het Vaticaan in totaal zo’n 17 miljoen euro bevroren op de Vaticaanse bankrekeningen van de drie mannen. Bij de opening van het proces in mei 2018 meldde Gian Piero Milano, de hoofdaanklager van het Vaticaan, dat de Zwitserse regering op verzoek van het Vaticaan nog eens 10 miljoen euro had bevroren op een Zwitserse rekening op naam van Liuzzo.

Uitlevering

Vatican News meldde dat het nu aan het Vaticaanse openbare aanklager is om het vonnis uit te voeren. De Vaticaanse politie heeft echter niet de bevoegdheid om verdachten in Italië te arresteren of vast te houden zonder een uitleveringsproces.

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.