<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Voormalige residentie Benedictus krijgt oorspronkelijke kloosterfunctie terug

Cindy Wooden - CNS 14 november 2023
image
Het Mater Ecclesiae-klooster in de Vaticaanse tuinen is te zien op dit archiefbeeld uit februari 2013, toen het werd verbouwd om dienst te doen als residentie van de gepensioneerde paus Benedictus XVI. Foto: CNS - Paul Haring

Paus Franciscus heeft een gemeenschap van Argentijnse benedictinessen uitgenodigd om hun intrek te nemen in het Mater Ecclesiae-klooster in de Vaticaanse tuinen. Het gebouw krijgt daarmee zijn oorspronkelijke functie terug, nadat het jarenlang diende als woonhuis voor de emeritus-paus Benedictus.

Paus Johannes Paulus II had het klooster in 1994 opgericht met de bedoeling verschillende contemplatieve ordes uit te nodigen om er voor een periode van drie tot vijf jaar te wonen. Het idee was dat zij biddend de paus ondersteunden in zijn zorg voor de hele Kerk.

Verbouwing in 2013

De laatste gemeenschap, een groep zusters van de orde van Maria Visitatie, vertrok in november 2012. Daarna werd begonnen met een verbouwingsproject. Een paar maanden later kondigde paus Benedictus XVI zijn aftreden aan. Het klooster werd toen de thuisbasis van de gepensioneerde paus en een kleine staf, tot Benedictus overleed op 31 december 2022.

Het persbureau van het Vaticaan bevestigde op 13 november dat paus Franciscus heeft besloten dat “het Mater Ecclesiae-klooster terugkeert naar zijn oorspronkelijke doel: dat contemplatieve ordes de Heilige Vader ondersteunen in zijn dagelijkse zorg voor de hele Kerk, door middel van de bediening van gebed, aanbidding, lofprijzing en boetedoening, en zo een biddende aanwezigheid zijn in stilte en eenzaamheid”.

Groot complex

Paus Franciscus nodigde de zusters benedictinessen van de abdij van St. Scholastica in Victoria, Argentinië, uit om het klooster te gaan bewonen, en zij accepteerden dit, aldus het persbureau. “De zes nonnen die volgens de statuten de kloostergemeenschap zullen vormen, zullen begin januari in het klooster gaan wonen.”

image
Foto: CNS - Paul Haring

Voordat het werd verbouwd voor paus Benedictus, had het klooster – een gebouw van ongeveer 4.300 vierkante meter – 12 kloostercellen, een kapel, keuken, eetkamer en gemeenschappelijke ruimte. Het complex, grotendeels aan het zicht onttrokken door een hoog hek en heggen, had ook een moestuin. Het hele complex beslaat ongeveer 8.600 vierkante meter halverwege een heuvel ten westen van de apsis van de Sint-Pietersbasiliek.

Roulatiesysteem

Terwijl contemplatieve nonnen over het algemeen in een klooster intreden met de intentie om er hun hele leven te blijven, heeft Johannes Paulus een roulatiesysteem opgezet voor het Vaticaanse klooster. Zo wilde hij de verscheidenheid aan religieuze vrouwenordes eren, die zich volledig toewijden aan gebed en handenarbeid.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Voordat het de residentie van paus Benedictus werd, was het de thuisbasis van gemeenschappen van clarissen, vervolgens van ongeschoeide karmelietessen, benedictinessen en de zusters van Maria Visitatie.

Johannes Paulus noemde het ‘Mater Ecclesiae’, ter ere van Maria, Moeder van de Kerk.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.