fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Achtergrond

Trump of Biden? Op wie katholieken stemmen – en waarom

Susanne Kurstjens 2 november 2020
image
Vlagvertoon voor zowel president Donald Trump als zijn uitdager Joe Biden, vlakbij de Trump National Golf Club in Sterling. Foto: CNS Photo - Yuri Gripas, Reuters

Katholiek Amerika is politiek gezien verdeelder dan ooit nu de presidentsverkiezingen ophanden zijn. Zoveel blijkt wel uit de reacties van katholieke kiezers in de VS.

We legden vier katholieke Amerikanen de vraag voor op wie ze bij deze presidentsverkiezingen stemmen en waarom. Alle vier hebben ze zo hun redenen om op de democratische kandidaat Joe Biden, dan wel de republikeinse kandidaat en huidig president Donald Trump te stemmen.

‘Biden zal het gezond verstand terugbrengen’

“Voor het eerst sinds 1976 stem ik op de democratische presidentskandidaat”, zegt auteur en blogger Mark Shea. “Ook op lagere niveaus (staat, lokaal) ga ik op Democraten stemmen. De reden is eenvoudig: Donald Trump en de Republikeinse partij vormen de grootste binnenlandse bedreiging voor de VS sinds de Burgeroorlog.”

“Ze vormen ook een bedreiging voor de vrede, gezondheid en economie op internationaal vlak, en voor het welzijn van onze planeet. Hun bizarre theopolitieke cultus, die in staat van oorlog verkeert met de Kerk onder leiding van paus Franciscus, is de meest corrupte en misleidende kracht in de machtige en invloedrijke Amerikaanse Kerk.”

“Het beleid van de Democraten redt veel meer levens”
- Mark Shea

“Sommigen zeggen: ‘Maar abortus dan!’ Onze abortuswetgeving werd gecreëerd en vervolgens verankerd onder een Hooggerechtshof dat volledig gedomineerd werd door Republikeinen. Het ongeboren leven gebruiken als een schild waarachter de corruptie, het sadisme, het racisme, de wreedheid en het verraad van de Trump-cultus schuilgaan, is hun afschuwelijkste tactiek.”

“Het beleid van de Democraten redt veel meer levens, omdat het de financiële moeilijkheden aanpakt waardoor arme Amerikanen tot abortus overgaan. De Democraten zullen ook levensreddend zijn in deze pandemie, de economie herstellen die de Republikeinen hebben vernietigd, en de Amerikaanse waardigheid herstellen in de wereld en in eigen land. Biden zal het gezond verstand terugbrengen.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

‘Trump is als enige volledig tegen abortus’

“Als gelovige katholiek heb ik maar één optie: Donald Trump”, stelt lobbyiste Mary Jennifer King. “Simpelweg omdat hij de enige presidentskandidaat is die 100 procent tegen abortus is. Zoals St.-Johannes-Paulus II zei: ‘Het is onmogelijk om het algemeen welzijn te bevorderen zonder het recht op leven te erkennen en te verdedigen, waarop alle andere onvervreemdbare rechten van het individu gestoeld zijn.’”

“En president Trump heeft niet alleen lippendienst bewezen aan de strijd tegen abortus. Hij heeft er bijvoorbeeld voor gezorgd dat Planned Parenthood, de grootste abortusverstrekker in Amerika, geen belastinggeld meer ontvangt, en dat er geen geld meer gaat naar het uitvoeren van abortussen in het buitenland.”

“Trump is ook een vurig verdediger van de godsdienstvrijheid”
- Mary Jennifer King

“Alsof dat nog niet genoeg was, is hij ook een vurig verdediger van de godsdienstvrijheid. Hij gelooft dat ‘onze religieuze instellingen een essentiële basis vormen voor de Amerikaanse vrijheid’ en heeft gezegd dat het een van zijn topprioriteiten is ‘om de godsdienstvrijheid te beschermen en de kostbare rol die geloof en religieuze organisaties spelen in ons leven’.”

“Hij bracht dat ook in de praktijk door katholieke organisaties als de Kleine Zusters van de Armen te beschermen, die onder Obama gedwongen werden om hun geloofsovertuigingen opzij te zetten en een verzekering aan te bieden die anticonceptie dekt. Daarom stem ik als gelovige katholiek op president Donald Trump.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

‘Trump claimt dat hij pro-life is, Biden is het’

“Als praktiserend katholiek stem ik op de kandidaat die de waardigheid van het leven van het begin tot het einde het meest respecteert”, legt Carol Nawrocki uit. “Donald Trump claimt dat hij de pro-life-kandidaat is, maar Joe Biden verdient die titel echt.”

“Als vicepresident hielp hij de toegang tot gezondheidszorg te vergroten en hij wil op die voet verdergaan, terwijl Trump Obamacare wil afzwakken. Trumps milieubeleid stelt het maken van winst boven het leven. Biden wil het milieu beschermen, zodat iedereen, ook de ongeborenen, van schoon water kan genieten.”

“Ik kan niet stemmen op een kandidaat die blanke extremisten prijst”
- Carol Nawrocki

“Trumps nadruk op winst in plaats van op mensen werd duidelijk door zijn reactie, of eigenlijk het ontbreken daarvan, op de coronacrisis. Hij loog over de ernst van het virus, bleef bijeenkomsten houden zonder mondkapjesplicht, dreef de spot met Bidens voorzorgsmaatregelen en deed niets aan het tekort aan persoonlijke beschermingsmiddelen. Ik weet zeker dat Biden dat beter gaat doen.”

“Tot slot kan ik niet stemmen op een kandidaat die blanke extremisten prijst, migranten in kooien opsluit, kinderen van hun ouders scheidt, en die haat, racisme en verdeeldheid aanwakkert. Joe Biden is een goed mens die mijn stem krijgt.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

‘Trump houdt zich beter aan beloften dan eerdere presidenten’

“Als katholiek ben ik van plan om op Donald Trump te stemmen”, zegt Advocaat John Schroth. “Daar zijn veel redenen voor, maar ik noem de belangrijkste. Allereerst is hij wat abortus betreft waarschijnlijk de meest pro-life-president sinds Ronald Reagan.”

“Ten tweede heeft hij veel conservatieve rechters in het Hooggerechtshof benoemd. Dat is belangrijk, omdat zij de wetten toepassen die ons als land beïnvloeden. Wie nu wint, zal waarschijnlijk weer een of twee rechters mogen benoemen.”

“Wat abortus betreft is Trump waarschijnlijk de meest pro-life-president sinds Ronald Reagan”
- John Schroth

“Ten derde zal Trump de religieuze vrijheden veel beter beschermen dan zijn tegenstander. Kijk maar naar wat er gebeurde met de zaak van de Kleine Zusters van de Armen. Ik ben blij met hoe de regering-Trump die zaak heeft afgehandeld, in tegenstelling tot de regering-Obama.”

“Ten vierde houdt hij zich veel beter aan zijn beloften dan onze eerdere presidenten, van beide partijen. Zo veel van hen zeiden het een, maar deden het ander.”

“Naar mijn idee komt de meeste kritiek op president Trump voort uit, hoe zal ik het zeggen, zijn unieke en kleurrijke commentaar en observaties over mensen en het leven. Hoewel ik wel begrijp dat veel serieuze katholieken hierdoor een afkeer van hem hebben, maakt het mij uiteindelijk niet uit wat hij zegt. Het gaat mij erom wat hij doet.”