<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Analyse

Wie is het ‘katholieke powertrio’ van de BBB?

Anton de Wit 2 september 2023
image
BBB-lijsttrekker Caroline van der Plas stelt haar nieuwe kandidaten voor: v.l.n.r Mona Keijzer, Lilian Helder en Nicky Pouw-Verweij. Daarnaast Derk Jan Eppink en Gijs Tuinman. Foto: ANP - Remko de Waal

Drie opvallende vrouwen versterken de lijst van de BoerBurgerBeweging: ex-CDA’er Mona Keijzer als premierskandidaat, ex-JA21-Kamerlid Nicky Pouw-Verweij en ex-PVV-Kamerlid Lilian Helder. Alle drie zelfverzekerde vrouwen die niet bang zijn om een stevig maar sociaal rechts geluid te laten horen – en ook alle drie met een katholieke achtergrond. Wie zijn zij?

Mona Keijzer

Mona Keijzer werd al genoemd als mogelijke premierskandidaat toen Caroline van der Plas aangaf de baan niet te ambiëren. Aanvankelijk hield ze de boot af – “Je stapt niet na 34 jaar bij een partij zomaar over”, zei de daar volgens de NOS over – maar ze gaat nu toch in zee met de BBB. Als nummer 2 op de kieslijst; dat was ze bij het CDA ook vaker, maar ditmaal heeft ze dus wél uitzicht op het Torentje.

image
Mona Keijzer Foto: Femke Teussink, Provincie Overijssel - Wikimedia Commons

Bij het CDA greep zij tot twee maal toe naast het lijsttrekkerschap, in 2012 en 2020. Maar ze bleef een prominente stemmentrekker binnen de partij, en was in het derde kabinet-Rutte staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat. In 2021 werd zij gedwongen op te stappen vanwege haar kritiek op het coronabeleid van het kabinet. Toen haar partij haar daarop vroeg om ook haar Kamerzetel op te geven, verliet ze teleurgesteld de politiek.

Vorige maand gaf ze na dik drie decennia haar CDA-lidmaatschap op. Het zal, naar nu blijkt, niet toevallig zijn dat dat rond dezelfde tijd was dat ook Helder en Pouw-Verweij bekendmaakten niet namens hun respectievelijke partijen in de Kamer terug te keren.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Mona Keijzer (1968) is geboren en getogen in het katholieke vissersdorp Volendam. De katholieke waarden die haar met de paplepel zijn ingegoten, noemde zij in een interview met Katholiek Nieuwsblad in 2020 “het politieke fundament waarop ik sta”. Begrippen als solidariteit en barmhartigheid “kreeg ik van jongs af aan mee. Dat besef je niet als je opgroeit, omdat het normaal is.” In datzelfde interview omschreef de moeder van vijf kinderen zichzelf als een “ruimdenkende conservatief met een sociaal hart”.

Lilian Helder

NRC typeerde haar ooit als ernstig, hardwerkend Kamerlid, die zich steeds secuur voorbereidt op Kamerdebatten, maar die buiten werktijd “een goedlachse flapuit” is. Lilian Helder werd geboren in 1973 in een katholiek gezin in Venlo – de tweede van haar trits doopnamen luidt ‘Maria’. Of ze nog steeds praktiserend gelovig is, is niet bekend.

image
Lilian Helder Foto: tweedekamer.nl

Maar als zij één katholieke waarde leidend heeft gemaakt in haar loopbaan, is dat wel ‘rechtvaardigheid’. Helder studeerde rechten aan de Radboud Universiteit Nijmegen en werkte voor zij de politiek in ging als advocaat in Eindhoven. De thema’s waarop ze zich als Kamerlid van Geert Wilders’ PVV al sinds 2010 heeft geprofileerd, zijn dan ook vooral justitie, veiligheid en politie. Recent nog maakte zij zich hard voor religieus neutrale politie-uniformen.

Opvallend genoeg had Helder net vorige maand aangekondigd dat zij, na 13 jaar, “om persoonlijke en inhoudelijke redenen” niet terug zou keren op de PVV-kieslijst. Demissionair minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid liet weten het “een gemis” te vinden, en noemde Helder “een van de best ingelezen, best ingevoerde en meest ervaren Kamerleden”.

Nicky Pouw-Verweij

Ook Nicky Pouw-Verweij had net laten weten na de verkiezingen niet terug te keren op de lijst van JA21. Nu stapt ze samen met fractiegenoot Derk Jan Eppink over naar de BBB,  waardoor Joost Eerdmans per direct als eenmansfractie doorgaat. Het lijkt het einde in te luiden van JA21, de partij die ooit als redelijker en fatsoenlijker alternatief voor Baudets Forum voor Democratie van start ging. Pouw-Verweij was daar een van de gezichten van, met aardig wat goodwill onder behoudende christenen.

image
Nicky Pouw-Verweij Foto: tweedekamer.nl

Anders dan Helder en Keijzer is Nicky Pouw-Verweij (1991, IJsselstein) niet ‘van huis uit’ katholiek; ze koos als twintiger heel bewust voor het katholieke geloof.

“Voor katholieken die wat rechts of conservatief zijn is het lastig om een partij te kiezen. We hebben geen KVP meer”, zei ze eind vorig jaar in een interview met Katholiek Nieuwsblad.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Hoewel ze niet voor een religieuze partij koos, zei ze wel uit een religieuze inspiratie voor een politieke loopbaan te hebben gekozen. “Jezus is voor iedereen geboren. De overheid moet er ook voor iedereen zijn. Ik vind dat de staat de burger moet dienen. Carrière en macht mogen nooit een doel zijn. Ik koos daarom voor een partij die dienstbaar en transparant is en zich bewust is van zijn verantwoordelijkheid.”

Dat bleek uiteindelijk alleen toch niet JA21 te zijn.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.