<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Commentaar

Billy Grahams regel

KN Redactie 9 maart 2018
image
Billy Graham op archiefbeeld uit 1976 (Foto: AP)

De bekende evangelist Billy Graham overleed op 21 februari op 99-jarige leeftijd. De charismatische predikant bereikte via de radio, televisie en het internet naar schatting 2,2 miljard mensen met het Evangelie.

Het meeste furore maakte hij met de massabijeenkomsten waarin hij de Blijde Boodschap verkondigde aan stadions vol mensen. Ook in Nederland trad hij verschillende keren op, in de jaren vijftig, in het Olympische Stadion in Amsterdam en de Rotterdamse Kuip. Die bijeenkomsten eindigden steevast met een Altar Call, een veel voorkomende traditie in evangelische kerken waarin mensen publiekelijk naar voren komen om een keuze voor Jezus Christus te maken.

Nooit van zijn voetstuk gevallen

Het meest bewonderenswaardige aan Billy Graham is misschien niet eens dat hij zoveel mensen met het Evangelie heeft bereikt. Natuurlijk is dat een uitzonderlijke verdienste, maar opmerkelijk is dat hij in al die jaren niet van zijn voetstuk is gevallen, zoals vele andere bekende predikanten. Zoals het NRC schreef: “Hij heeft zich niet publiekelijk te schande gemaakt door omstreden uitspraken, graaide niet in de kas en hield er geen buitenechtelijke relatie op na.”

Dit was misschien wel te danken aan een aantal regels die hij met zijn medewerkers opstelde. Zo spraken zij af dat er extern toezicht was op de financiën en dat zij iedere maand hetzelfde salaris zouden krijgen, ongeacht de binnenkomende geldstromen.

Regels

Ook besloten zij zich positief op te stellen naar andere Kerken en met hen samen te werken, in tegenstelling tot andere evangelische predikanten die vaak kritiek uitten op traditionele Kerken. De meest opmerkelijke regel was dat de mannen beloofden niet alleen in een ruimte te zijn met een andere vrouw dan hun echtgenote. Het werd bekend als de Billy Graham rule.

Vandaag de dag vatten mensen zo’n regel vaak seksistisch op: je legt de oorzaak van de verleiding immers bij de vrouw. Of niet? Je zou het ook kunnen opvatten als een grote blijk van respect voor de vrouw, zeker in de huidige #Metoo-discussie. Billy Graham was een man die eerlijk naar zichzelf durfde te kijken en zich bewust was van de schaduwkanten en verleidingen waar een groot leider mee te maken krijgt.

Afleiden van waar het om gaat

Onze eigen Kerk kent helaas genoeg misstanden op het gebied van geld, seks en macht. Dat kerkelijke leiders fouten maken en zondigen, daar is, na de nodige teleurstelling, mee te leven. Maar het jammere is dat het afleidt van waar het om moet gaan: Jezus Christus.

De schandalen kunnen tussen mensen en God in gaan staan, en bovendien nemen mensen eerder iets aan van iemand die integer is. Kijk maar waar dat Billy Graham heeft gebracht. Of moeten we zeggen: het Evangelie?

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.