<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Commentaar

Campagnekoorts

KN Redactie 8 februari 2018
image
Foto: Flickr.com CCBY Cliffano Subagio

Er komen regels om te voorkomen dat winkeliers eenzijdig verplicht kunnen worden hun zaak op zondagen te openen. Dat blijkt uit een brief die staatssecretaris Mona Keijzer (CDA, Economische Zaken) twee weken geleden aan de Tweede Kamer stuurde.

Haar brief is een reactie op een motie die de SGP en PvdA afgelopen november al indienden en die werd aangenomen. Kamerleden Asscher (PvdA) en Van der Staaij (SGP) kaartten daarin verschillende gevallen aan waarin winkeliers door een vereniging van eigenaren (vve) of winkeliersvereniging met een dwangsom werden gedreigd als ze niet zouden open gaan op zondagen.

Logisch?

Als een winkelier niet expliciet bij het tekenen van een contract heeft ingestemd met openstelling buiten reguliere tijden, is open gaan of niet wat Keijzer betreft een kwestie van ondernemingsvrijheid. Het gaat dan niet aan dat een vve of winkeliersvereniging dingen oplegt of met sancties dreigt. Keijzer wil nog dit jaar met een wetsvoorstel komen om dit te regelen.

Logisch, denk je dan. Jammer dat er nieuwe landelijke wetgeving aan te pas lijkt te moeten komen om dit soort in essentie lokale conflicten te beslechten, maar toch: kwestie afgehandeld. Of toch niet?

Nogal versleten stokpaardje

Kamerleden van de SGP en de ChristenUnie reageerden dan wel tevreden op Keijzers voornemen, maar dat kan niet worden gezegd van hun D66-collega Jan Paternotte. Hij greep, zo tekende Reformatorisch Dagblad op, de kwestie aan om een heel ander punt te maken en een – met alle respect – nogal versleten stokpaardje te berijden.

Gemeenten, aldus het Kamerlid, zouden niet langer winkeliers moeten kunnen “verplichten hun luiken dicht te gooien op zondag”. Hij riep volgens RD op hiervan een thema te maken in de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen, die voor 21 maart op de agenda staan.

Op zijn minst ironisch

Leuk, ware het niet dat de twee zaken toch niet helemaal vergelijkbaar zijn. Keijzers aanstaande wetsvoorstel gaat in essentie om het voorkomen van een zakelijk conflict tussen twee burgerlijke partijen. Patternottes uitspraken betreffen de afwegingen die gemeenten over openstelling maken in het kader van de Winkeltijdenwet.

Dat uitgerekend een lid van Democraten 66 die afweging door een democratisch gecontroleerde instantie gelijkstelt aan een conflict tussen burgers waarbij onterechte dwang komt kijken, mag op zijn minst ironisch heten. Of is er simpelweg sprake van een wat al te vroeg ingetreden campagnekoorts?

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.