<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Commentaar

Chaos

KN Redactie 13 juli 2017
image
De prominentste kwestie in het Vaticaan is momenteel die rond kardinaal Pell (foto: AP)

‘Chaos in het Vaticaan – Paus kampt met meerdere schandalen’, kopte een landelijke ochtendkrant, gevolgd door de opmerking dat het vijfhonderd jaar na Luther nog altijd rommelt in het Vaticaan. Goh, denk je dan. ‘Rommelt’ het daar dan ooit niet?

Na lezing blijkt de nogal generieke kop de lading van het artikel niet helemaal te dekken. In plaats van een doorwrochte analyse, is het een samenraapsel van een aantal kwesties die recentelijk in Rome speelden.

Homo-orgie

Eerst de meest onverkwikkelijke, het bericht dat de Vaticaanse gendarmerie een homo-orgie onderbroken zou hebben. Die zou zich hebben afgespeeld in het appartement van de secretaris van een curiekardinaal.

Inderdaad scheppen zulke berichten geen vertrouwen in de Romeinse curie. Het is overigens ook een bericht dat seculiere media de kans biedt om de voor hen blijkbaar onweerstaanbare combinatie ‘Kerk & seks’ nog eens goed voor het voetlicht brengt.

Malinese kardinaal

Dan is er de Malinese bisschoppenconferentie, die volgens Le Monde twaalf miljoen euro op Zwitserse privérekeningen heeft staan. Verantwoordelijke zou de aartsbisschop van het straatarme land zijn. Hij ontving kort daarop als eerste Malinees ooit de kardinaalshoed.

Het was wellicht prudenter geweest als men daarmee gewacht had. Want als de beloofde uitleg van de Malinese bisschoppen – die er nog niet is – niet voldoet, zegt dat iets over de Kerk in Mali, maar ook over het Vaticaanse selectieproces voor kardinalen.

George Pell

Het prominentst is de kwestie rond George Pell. De curiekardinaal moet in zijn vaderland Australië voor de rechter verschijnen na beschuldigingen van seksueel misbruik. Paus Franciscus heeft hem inmiddels verlof gegeven om zich Down Under te kunnen gaan verdedigen.

Pell is inderdaad de hoogst geplaatste curiemedewerker die ooit misbruik ten laste is gelegd. Maar wat zegt dat precies over ‘chaos in het Vaticaan’? Hij is bereid verantwoording af te leggen, voegt zich zonder morren in de rechtsgang en dient zo eerder de zoektocht naar de waarheid dan een chaos. Voor het overige moet het proces afgewacht worden. Zei er iemand ‘onschuldig, totdat het tegendeel bewezen is’?

Zorgen

De echte chaos dreigt op dit moment overigens op een ander vlak, analyseerde KN-Romecorrespondente Marta Petrosillo eerder al in Katholiek Nieuwsblad. Pells Secretariaat voor de Economie – belangrijk voor de hervorming van de Romeinse curie – moet het tijdelijk zonder zijn chef stellen en de pauselijke adviesraad van kardinalen K9 is voorlopig een K8.

Dat zal de paus, wiens pogingen om het kerkelijk bestuursapparaat te stroomlijnen toch al averij hebben opgelopen, pas echt zorgen baren. 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.