<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Achtergrond

De ‘serenadepastoor’ van Madrid: ‘God hielp ons om mensen te helpen’

Francesco Paloni 23 juni 2020
image
Pastoor Gabriel Benedicto (rechts) zong tijdens de Madrileense lockdown de bewoners van de buurt toe, om hen namens de Kerk een hart onder de riem te steken. YouTube screenshot Parochie La Paloma, Madrid

In het zwaar door corona getroffen Madrid viel ook het kerkelijk leven wekenlang stil. De kerkelijke lockdown bracht pastoor Gabriel Benedicto echter tot creatieve ideeën en initiatieven. “Zingen was een manier om het Evangelie van de vreugde te brengen.”

De noodtoestand is inmiddels voorbij in Spanje en ook het kerkelijk leven komt langzaam weer op gang. Maar de buurtbewoners in de parochie Virgen de la Paloma in Madrid zullen de bijzondere aanwezigheid van de Kerk tijdens de strenge lockdown in hun stad niet snel vergeten.

Nabij, ook tijdens corona

Tijdens de moeilijke tijd waarin mensen de deur niet uit mochten en ook kerkelijke vieringen waren opgeschort, vond priester Gabriel Benedicto (39) bijzondere manieren om de nabijheid van de Kerk in zijn wijk uit te dragen. Hij is pastoor van ‘La Paloma’ (Maagd van de Duif), een historische parochie in het centrum van de Spaanse hoofdstad. 

Wekenlang zong Benedicto zijn buren en parochianen toe vanuit de ingang van de kerk en vanaf het balkon aan de zijkant van het parochiegebouw. Het leverde hem naast applaus van vele buurtbewoners die vanaf hun balkons meeluisterden, ook de bijnaam serenadepastoor op. 

Hart onder de riem

Ook in Spanje werd het gebruikelijk om iedere avond om acht uur voor het medisch personeel te applaudisseren. Benedicto besloot dat ook namens zijn parochie te doen vanuit de ingang van zijn kerk. Maar hij voegde er iets aan toe om ook buurtbewoners een hart onder de riem te steken: muziek. 

“We zongen een drietal liedjes”, vertelt de priester. “Mensen keken vanuit hun ramen in de straten rondom de parochie. Ze benaderden ons vervolgens om liedjes aan jarigen of aan familieleden op te dragen. De mensen stelden het erg op prijs. Het was een moment van ontmoeting en vreugde.” 

‘Evangelie van de vreugde’

Dat bracht de nodige verlichting tijdens de moeilijkste momenten van de Madrileense coronacrisis, vertelt Benedicto. “Mensen zaten de hele dag opgesloten, we verkeerden allemaal in een zekere spanning. Het was een manier om het Evangelie van de vreugde te brengen.”

Als we terugblikken op de afgelopen periode, spreekt Benedicto over een tijd van creativiteit. Hij benadrukt dat God hem en zijn medewerkers heeft geholpen om op hun beurt mensen tijdens de moeilijke tijd te helpen en te bemoedigen. “Wanneer God mensen wil helpen en zijn liefde aan hen wil doen kennen, opent Hij wegen in de woestijn”, weet de priester.

Bidden voor aan corona overleden dierbaren

Die wegen concretiseerden zich in verschillende initiatieven. Dat ging van spontane acties zoals het bellen van door corona getroffen gezinnen uit de parochie, tot het opzetten van een YouTube-kanaal. Daarop konden parochianen en belangstellenden de dagelijkse Mis, het bidden van de vespers en de rozenkrans volgen. Vooral het bidden voor overleden dierbaren tijdens de online-Mis bood troost aan vele parochianen.

“Op het hoogtepunt van de pandemie baden we voor dertig overledenen op één dag”, vertelt Benedicto. “Spanjaarden hebben veel te lijden gehad door ontbreken van een normaal rouwproces. Er konden tijdens de lockdown geen gebedswakes plaatsvinden en ook geen uitvaarten. De doden werden na enkele dagen gecremeerd.”

Disney-klassiekers

Naast de verschillende online vieringen, werden ook de mini-concerten via YouTube goed gevolgd. Daarbij zong de priester samen met zijn medewerkers liedjes op verzoek, zoals dat ook wel eens op de radio gebeurt. Ook kinderen dienden verzoeken in, verschillende Disney-klassiekers behoorden tot het repertoire. Het leverde soms meer dan tienduizend YouTube-views op.

Benedicto had zich nooit kunnen voorstellen dat de periode van de Madrileense lockdown drukker dan ooit zou worden. Naast het bieden van geestelijke steun, moest hij ook alle zeilen bijzetten om aan de toenemende vraag van de voedselbank van de parochie te voldoen. Steeds meer mensen zochten in de loop van de coronacrisis toenadering tot zijn parochie, omdat ze geen eten hadden of de huur niet meer konden betalen. Ze werden ook daarin gesteund door de Kerk.

Duizend kilo aardappelen

“We hadden niet verwacht dat het zo lang zou duren”, blikt hij terug. “Aan het begin van de pandemie werd ik gebeld door iemand van de gemeente die duizend kilo aardappelen aanbood. Ik dacht: ‘Wat moet ik met duizend kilo aardappelen? Aan wie moet ik die geven?’ Achteraf besloot ik de aardappelen toch te houden, we zouden ze misschien wel kunnen gebruiken.

“Voor de crisis deelden we bijna geen voedsel uit in de parochie. Er was weinig vraag meer, we waren bijna van plan om de voedselbank te sluiten. Madrid was een stad met veel werkgelegenheid, er was geen sprake van extreme armoede.”

De impact van corona

Dat veranderde plots door de impact van corona. Madrid krabbelt nu langzaam weer op na de strenge lockdown, maar de vooruitzichten zijn niet rooskleurig. Dat brengt veel leed met zich mee, ziet Benedicto. Hij hoopt dat de Kerk een referentiepunt zal blijven voor zijn parochianen en voor de anderen uit de buurt.

“Voor veel mensen is een kleine deur naar het geloof geopend. Jongeren kwamen naar ons toe met levensvragen. Mensen die de Kerk hadden verlaten, besloten de Mis opnieuw te volgen. Er kwam ook een meisje biechten dat weer tot geloof is gekomen. De mensen hebben zichzelf opnieuw bevraagd over het leven. Er is veel reflectie geweest.”

‘Honger naar God’

Benedicto is verbaasd om te zien hoeveel mensen “honger hadden naar God”. “Ik had niet verwacht dat zelfs een paar woorden uit een homilie iemand zou kunnen helpen.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.


Warning: SimpleXMLElement::__construct(): Entity: line 1: parser error : Attribute fetchpriority redefined in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/plugins/breeze/inc/cache/execute-cache.php on line 305

Warning: SimpleXMLElement::__construct(): ers-150-nieuwsbrief-600x100.png 600w" sizes="(max-width: 1876px) 100vw, 1876px" in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/plugins/breeze/inc/cache/execute-cache.php on line 305

Warning: SimpleXMLElement::__construct(): ^ in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/plugins/breeze/inc/cache/execute-cache.php on line 305

Fatal error: Uncaught Exception: String could not be parsed as XML in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/plugins/breeze/inc/cache/execute-cache.php:305 Stack trace: #0 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/plugins/breeze/inc/cache/execute-cache.php(305): SimpleXMLElement->__construct() #1 [internal function]: Breeze_Cache_Init\breeze_cache() #2 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-includes/functions.php(5349): ob_end_flush() #3 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(310): wp_ob_end_flush_all() #4 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(334): WP_Hook->apply_filters() #5 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action() #6 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-includes/load.php(1252): do_action() #7 [internal function]: shutdown_action_hook() #8 {main} thrown in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/plugins/breeze/inc/cache/execute-cache.php on line 305