fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Commentaar

Een zomer vol mooie kansen

KN Redactie 4 augustus 2016
image
'Hoe fijn is het om je kinderen naar een katholiek zomerkamp te brengen!' (Foto: Gemeenschap Emmanuel)

De ochtenden van menig gezin beginnen rustiger dan normaal. Zomervakantie: niet gehaast boterhammen smeren, ontbijt klaarzetten en haren kammen – onder de luide gil: ‘Mama, waar liggen mijn schoenen?’. Maar eindelijk tijd om samen een ochtendgebed te doen.

Extra ruimte om te praten over de hemel, bijvoorbeeld. Kun je daar vliegen? Chocoladetaartjes eten? Is God net zo lief als mama en papa zijn? En uitleggen waarom het zo belangrijk is om in God te geloven, op Hem te vertrouwen en goed te leven. Want in de huidige veel te drukke samenleving, krijgt de geloofsopvoeding van de kinderen helaas te vaak slechts de laatste kruimeltjes van de dag.

Pastoor van Ars

Niet eerlijk, maar ja. Wij ouders spelen zo vaak taxi voor school. En het huis moet brandschoon en de voortuin aangeharkt – de buren zullen anders wel niet denken! En o ja, het huiswerk moet goed worden overhoord en hebben we de tientallen mails van school wel aandachtig gelezen? Daarnaast werken we nog om de rekeningen en de torenhoge hypotheek te kunnen betalen.

In een van de preken van de heilige pastoor van Ars waarschuwt hij ouders ervoor dat zij verantwoordelijk zijn voor de zielen van hun kinderen. “Als de kinderen die u zijn toevertrouwd verloren gaan, zijt ook gij verloren. Dat weet ik en anders niets. Ge kunt ’t ontkennen als ge wilt: ge moogt gerust beweren dat ik te ver ga. Maar als ge nog een greintje geloof in u hebt, zult ge ’t met me eens zijn.”

Schoonheid van ons geloof

Zonder wanhopig te worden – want de verantwoordelijkheid dragen voor het zielenheil van kinderen die in deze tijd opgroeien is niet niks – biedt zo’n tijdloze zomer zoveel kansen om je kinderen wat extra mee te geven over de schoonheid van ons geloof. Een trip naar een bedevaartsoord of een mooie kapel in de buurt. Een Eucharistieviering bezoeken in de buitenlucht. Of hen in de hangmat het spannend stripboek over Don Bosco laten lezen. Wat we nu zaaien, zullen we later oogsten.

Maar gelukkig hoeven wij overbezette, drukke ouders niet alles alleen te doen. Hoe fijn is het om je kinderen naar een katholiek zomerkamp te brengen! Daar bekommeren de Blauwe Zusters, leuke broeders en gezellige katholieke vrijwillige jongeren zich eventjes liefdevol over het zielenheil van je kinderen.

Geloofskruimeltjes

En zeker niet onbelangrijk: daar ontmoeten ze leuke leeftijdgenootjes die ook katholiek zijn. Hoe vaak zijn kinderen niet (bijna) de enige gelovige in de klas, op zwemles en op atletiek? Het is moeilijk met enkel de doordeweekse geloofskruimeltjes kinderen weerstand te leren bieden aan de wereldlijke ideeën die zo vaak lijnrecht tegenover onze katholieke waarden staan. Gelukkig is de eindeloze zomer aangebroken. Vol mooie kansen.