fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opinie

Gebed, apostolaat en gehoorzaamheid

KN Redactie 18 januari 2017
image
Beeld van een biddende priester in de Parijse Notre Dame. (Foto: Flickr.com - CCBY Esteban Chiner)

De internationale Bidweek voor de Eenheid van de Christenen is vandaag begonnen. Laten we ook bidden voor de eenheid bínnen de Kerk.

Ieder jaar bidt de Kerk bij het feest van de bekering van Sint-Paulus acht dagen lang heel bijzonder dat allen die in Jezus Christus geloven, deel zullen uitmaken van de éne Kerk die Hij gesticht heeft.

Het zou goed zijn om in deze tijd ook naar onszelf te kijken, naar hoe wij als gelovigen omgaan met mensen in onze katholieke Kerk. De vraag die wij ons kunnen stellen is, vormen wij wel een eenheid?

Gebed voor paus en bisschoppen

Er is de laatste tijd veel kritiek en commentaar geweest over onze paus Franciscus, verschillende kardinalen en ook onze kardinaal, bisschoppen en priesters. We moeten oppassen dat er niet nog meer verdeeldheid gezaaid wordt onder de katholieken.

Daarom zou het goed zijn om hier een oproep te doen tot gebed voor de paus en zijn medebroeders die de leiding vormen van onze Kerk. Ook hebben we positieve berichten nodig, die ons sterken in ons mooie geloof.

Apostolaat

We hebben allen de taak om mensen in onze omgeving dichter bij God te brengen en dat kan alleen als wij een positieve, een Blijde Boodschap uitdragen. Die positieve boodschap is er als wij ons verdiepen in ons geloof door de leer van de Kerk te bestuderen (het Compendium en de Catechismus van de Katholieke Kerk) én door de paus te volgen in zijn wekelijkse catechese, en zijn encycliek Laudato Si’, over de zorg voor het gemeenschappelijk huis, en zijn apostolische exhortatie Amoris Laetitia, over de vreugde van de liefde, met aandacht en interesse te lezen.

Ons apostolaat kan zijn om deze geschriften met anderen te lezen en er over na te denken. Als we ons het Jaar van Barmhartigheid blijven herinneren, omdat wij voor de barmhartigheid altijd open moeten staan, dan lezen wij alles op een andere manier. Dan realiseren wij ons de voorbeelden van barmhartigheid die Jezus ons heeft voorgehouden en dat zijn er vele.

Gehoorzaamheid

Gehoorzaamheid is ook een van de belangrijke deugden die wij dienen te beleven als wij de leer van de Kerk willen volgen. Met kritiek en commentaar op alles komen we niet verder en brengen we ons eigen geloof zelfs nog in gevaar.

Bidden helpt!

Laten we nu beginnen dagelijks te bidden voor de paus, bisschoppen en priesters, ze verdienen de steun van ons allemaal. En vergeten we niet om ook te bidden om priesterroepingen. Er zijn veel werkers nodig in de wijngaard van de Heer en bidden helpt!

Pieter P.L.M. Pouw is lezer.