<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Commentaar

In de storm

KN Redactie 2 februari 2018
image
Foto: Flickr.com CCBY Texaus1

“Heel vaak stellen wij onszelf de vraag hoe we stormen moeten doorstaan. Ik wil jullie zeggen: er is geen andere en betere uitweg dan die van het Evangelie, en die heet Jezus Christus.”

Paus Franciscus was onlangs op bezoek in Peru en sprak in de hoofdstad Lima over het doorstaan van stormen, omdat veel Peruanen nog altijd de gevolgen ondervinden van het natuurfenomeen El Niño dat in maart vorig jaar leidde tot extreem zware overstromingen in het Zuid-Amerikaanse land.

Bemoedigend

Maar de paus sprak in de Peruaanse hoofdstad niet alleen over natuurlijke stormen, maar over alle vormen van storm die de levens van gelovigen kunnen teisteren. Het zal u als lezer niet ontgaan zijn dat ook wij bij Katholiek Nieuwsblad momenteel in stormachtig weer verkeren. Maar zoals in de krant van 26 januari gezegd wordt: “Katholiek Nieuwsblad heeft veel stormen doorstaan. Altijd is het weer gelukt om met Gods hulp tegenslagen om te buigen en te benutten ten goede.”

Dat is waar wij ons ook nu op richten en wij weten ons daarbij bemoedigd door de woorden van de paus, die in Peru benadrukte dat moeilijke momenten het geloof op de proef kunnen stellen, maar dat ons verenigen met Jezus het enige is dat we dan kunnen doen.

Niet alleen, maar verenigd

“Hij kent de pijn en de beproevingen; Hij heeft alle pijnen doorstaan om ons bij te staan bij die van onszelf. Jezus aan het kruis wil nabij zijn bij elke pijnlijke situatie om ons de hand te reiken en ons te helpen weer op te staan.”

Wij voelen ons in de storm waar KN zich momenteel in bevindt ook bemoedigd door u, onze lezers. Belangrijk en hoopvol, want vooral in stormachtig weer, zo zegt de paus, “worden wij ons ervan bewust hoe belangrijk het is dat we niet alleen zijn, maar verenigd, vol van die eenheid die de vrucht is van de Heilige Geest”.

Een gemeenschap die hoopt

Wanneer het in de stormen van het leven lijkt alsof er geen uitweg is, heeft God de mensen Jezus gegeven én elkaar om de hoop niet te verliezen, want, zo zegt de paus: “In Jezus maakt God ons tot een gelovige gemeenschap die in staat is om te blijven staan; een gemeenschap die hoopt en daardoor vecht om de vele tegenstand af te weren en te transformeren.”

Wij danken u daarom voor de steun en het vertrouwen die wij steeds van u mogen ontvangen. Laten wij ook dit jaar, het jaar dat Katholiek Nieuwsblad 35 jaar bestaat, een gemeenschap zijn zoals paus Franciscus die in Peru uittekende: “een gemeenschap die zich laat zalven door zijn Heer met de olie van de Geest”, want “Hij verandert alles, hernieuwt alles, troost allen”.