<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Hoe verstaat uw partij de katholieke sociale leer? Die vraag legt KN in aanloop naar de verkiezingen voor aan politici van zeven partijen.
Interview

Nieuw Sociaal Contract wil een rechtvaardigere samenleving waar solidariteit centraal staat

Sjoukje Dijkstra 20 november 2023
image
Nicolien van Vroonhoven: “Het ‘wij van wc-eend’-gehalte van inspecties en toezichtsorganen is hoog.” Foto: NSC

In de politieke arena heeft het Nieuw Sociaal Contract (NSC) zijn intrede gedaan als een partij die volgens Nicolien van Vroonhoven diepgeworteld is in de katholieke sociale leer. “Dat er katholieken betrokken waren bij de oprichting van de partij, is duidelijk te merken.”

Solidariteit

Wanneer aan de nummer twee op de lijst wordt gevraagd waarom de partij zich niet gewoon als christendemocratisch profileert, antwoordt ze: “Voor ons krijgen alle geloven evenveel ruimte en aandacht. Ons denken is echt gebaseerd op Rijnlands denken, waarin ook een stuk solidariteit verweven zit. Het NSC zet zich in voor een rechtvaardigere samenleving waar solidariteit als belangrijke pijler centraal staat.”

“Het NSC streeft naar een betere balans tussen centrale en lokale overheden, waardoor de menselijke maat beter wordt gehanteerd op lokaal niveau”
- Nicolien van Vroonhoven, NSC

Van Vroonhoven wijst op de schrijnende situaties van mensen die het financieel moeilijk hebben. Ze gelooft dat solidariteit vereist dat iedereen zijn steentje bijdraagt om anderen te helpen en te zorgen voor een eerlijke en rechtvaardige samenleving. “In bestaanszekerheid voorzien dus. Als concreet voorbeeld noem ik het toeslagenschandaal. Hier zakten mensen door het ijs. Het Rode Kruis constateert dat er inmiddels 400.000 mensen onder het bestaansminimum leven. Met het wettelijk minimum loon omhoog gooien, los je dat niet op. Het zit ook aan de kostenkant, want het leven is duurder geworden.”

Als het aan het NSC ligt, gaan de systemen en de werking daarvan onder de loep en uiteindelijk op de schop, omdat ze vastlopen. “Dat kost tijd. Met hoe meer leden we in de Kamer komen, hoe beter we dat kunnen aanpakken.”

Subsidiariteit

Het NSC deelt de katholiek-sociale visie dat zaken op lokaal en regionaal niveau moeten worden geregeld als dat mogelijk is en benadrukt het belang van autonomie voor regio’s en lokale gemeenschappen. De partij pleit voor het behoud van streekziekenhuizen en geeft provincies meer bevoegdheden bij zaken als woningbouw. “Het NSC streeft naar een betere balans tussen centrale en lokale overheden, waardoor de menselijke maat beter wordt gehanteerd op lokaal niveau.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Van Vroonhoven wijst op situaties zoals het aardgasschandaal in Groningen, waar het lokale geluid niet voldoende werd gehoord door de centrale overheid. Sterkere lokale vertegenwoordiging in de Tweede Kamer is volgens de partij cruciaal voor een betere regionale belangenbehartiging.

“Daarom gaan we voor een districtenstelsel met vertegenwoordigers uit de regio. Dan kunnen Groningers stemmen op Groningse kandidaten. Reken maar dat je dan wel gaat rennen voor je achterban. Hadden we dat eerder gehad, dan hadden de Groningse Kamerleden misschien sterker in hun schoenen gestaan bij het aardgasschandaal.”

Menselijke waardigheid

Het NSC hecht groot belang aan menselijke waardigheid, waarbij respect voor elkaars waardigheid centraal staat. Van Vroonhoven verwijst naar beleidsvoorstellen in het verkiezingsprogramma met betrekking tot ouderenzorg en het recht om een waardig leven te leiden, juist op hoge leeftijd.

“Nederland is een veilig en welvarend land, maar dit dient wel onderhouden en beschermd te worden”
- Nicolien van Vroonhoven, NSC

“We pleiten voor meer verpleegbedden en streven ernaar om mensen te ondersteunen om hun leven juist in het laatste stadium zinvol in te vullen. We zijn daarom tegen een wet op voltooid leven en benadrukken het belang van het waarborgen van een menswaardige oude dag.” Van Vroonhoven gelooft dat de overheid een rol kan spelen in het faciliteren van een cultuuromslag waarin mensen de verantwoordelijkheid voor elkaars waardigheid op zich nemen.

Algemeen welzijn

“We zijn ons heel bewust van de noodzaak om de welvaart en veiligheid van Nederland te behouden.” Van Vroonhoven wijst erop hoe internationale kwesties, zoals het Israëlisch-Palestijns conflict, aantonen hoe belangrijk polarisatie tegengaan en het algemeen welzijn handhaven zijn. “Nederland is een veilig en welvarend land, maar dit dient wel onderhouden en beschermd te worden. We moeten zorgen dat iedereen zich in de samenleving prettig voelt en dat respect en vrijheid hoog in het vaandel staan.”

Dat betekent in de optiek van het NSC ook dat de machten en tegenmachten op orde zijn, door de onafhankelijkheid van de controlerende macht te bewaken. Dit functioneert nu niet naar behoren, vindt Van Vroonhoven. “De Tweede Kamer is een belangrijke tegenmacht, zoals de rechterlijke macht dat ook is. Het ‘wij van wc-eend’-gehalte van inspecties en toezichtsorganen is hoog. Het NSC streeft ernaar om die onafhankelijkheid terug te brengen.”

Het credo van Nicolien van Vroonhoven: “Kracht, energie en opstaan”

“Er zit heel veel kracht in de samenleving. Niet iedereen die kracht tentoonspreidt, doet dat op basis van geloof. Geloof is wel voor veel mensen een inspiratiebron. Zonder die goede kracht, de energie en het opstaan van mensen, zou de samenleving niet zijn waar die is.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.