<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opinie

Jongeren willen best, maar praat met ze, niet over ze

Hans Nijhuis 14 december 2023
image
Jongeren moeten veel meer kansen krijgen om zelf de regie te pakken, vindt diaken Hans Nijhuis. De Katholieke Jongerendag in Veenendaal heeft laten zien dat de tijd daar rijp voor is. Foto: Unsplash - Zachary Nelson

De Katholieke Jongerendag in Veenendaal was door jongeren zelf georganiseerd – en een groot succes. Dat bewijst dat het hoog tijd wordt om jongeren een plek op de voorgrond te geven in de Kerk.

Jongeren in onze tijd hebben het vaak moeilijk. Ze hebben nog een hele toekomst voor zich, maar er zijn veel problemen: werkloosheid, studieschuld, geen eigen woning of kamer, noem maar op. Iedereen is alleen maar bezig met zichzelf, zo lijkt het wel. Innerlijke rust is vaak ver te zoeken en het aantal jongeren met zelfmoordgedachten is hoog.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

In de parochies zijn jongeren maar al te vaak eenlingen. Hartverwarmend was het daarom dat de Katholieke Jongerendag (KJD) begin november zeshonderd jongeren in Veenendaal bijeenbracht. Jongeren die de mogelijkheid kregen vol enthousiasme samen met katholieke leeftijdsgenoten hun geloof te uiten.

‘Eén grote familie’

Wie dacht dat de Kerk bijna op sterven na dood is, kwam bedrogen uit: de zaal was uitverkocht. Bijzonder was dat de KJD dit keer was georganiseerd door jongeren zelf. Jongeren die heel goed begrijpen dat het tijdens een viering in de kerk best saai kan zijn. Dat het wat hen betreft anders moet. “Geloven hoeft niet alleen stil in de kerk zitten te betekenen”, werd op de KJD opgemerkt. Opmerkelijk was dat er op de KJD opvallend veel eenlingen waren. “Maar ik ben hier gelukkig niet alleen!” zei een jongere enthousiast. Het is hier één grote familie!”

De ‘jeugd van tegenwoordig’ zou nergens meer voor te porren zijn, wordt weleens beweerd. Dat is absoluut niet waar. Er wordt vaak veel over jongeren gepraat, maar niet met jongeren. Ouderen zijn vaak vergeten te luisteren naar de jongeren.

Creatief

Jongeren zijn heel vaak heel creatief om activiteiten te bedenken en om lotgenoten te helpen. Het is belangrijk jongeren zelf te laten ervaren hoe de samenleving omgaat met mensen die zorg en aandacht behoeven. Het ontbreken van het jongerenpastoraat als een aparte specialisatie in veel pastorale teams is jammer. Maar ja: het pastoraal team komt nu al vaak handen tekort.

Paus Franciscus heeft recent jongeren uitgenodigd om een licht van hoop te zijn in een wereld die lijdt onder oorlog, geweld en wanhoop. Jongeren moeten zich niet laten besmetten door individualisme en onverschilligheid, zegt de paus. Probeer elke dag een woord van hoop met elkaar te delen, ook op sociale media. Jongeren zetten de Kerk weer in vuur en vlam. Zij hebben de sleutel om ons als Kerk weer enthousiast te maken.

Hoop doet leven

Het was acht jaar geleden dat er voor het laatst een KJD in Nederland werd gehouden. De aantallen liepen terug. Het leek erop dat er geen toekomst meer in zat. De jongeren zelf hebben de KJD echter nieuw leven in geblazen.

“Volgend jaar wéér een KJD!” werd er in Veenendaal al geroepen. Dit keer waren er zeshonderd jongeren bij elkaar, maar een volgende keer halen we met gemak tweehonderd meer, aldus een organisatielid. Hoop doet leven. Zeker ook voor onze Kerk!

https://www.kn.nl/donaties/

Het is van groot belang dat jongeren op eigen initiatief contact leggen met elkaar. De eenzaamheid onder jongeren is vaak groot. Elkaar ontmoeten en met elkaar van gedachten wisselen kan hoopgevend zijn.

Hans Nijhuis is diaken in het aartsbisdom Utrecht.

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.