fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Commentaar

Ploumens medaille

KN Redactie 20 januari 2018
image
Oud-minister Lilianne Ploumen (Foto: wikipedia.org)

Als er een prijs bestaat voor het creëren van stormen in een glas water dan gooit oud-minister Lilianne Ploumen hoge ogen.

Het PvdA-kamerlid vertelde eind december vol trots voor BNR-Radio dat zij door paus Franciscus was benoemd tot Commandeur in de Orde van St.-Gregorius de Grote.

Abortusfonds

Of dat was voor “alles wat je voor abortus doet”, wilde de interviewer weten. Dat staat er niet bij zei ze, maar volgens haar weet het Vaticaan dat zij She decides heeft opgezet, ook wel het ‘abortusfonds’ genoemd. Ze zei in het interview ook de toekenning als een bevestiging van haar inzet te beschouwen.

Tot KN er vorige week aandacht op vestigde bleef het stil. Toen er vervolgens beroering over ontstond liet de oud-minister desgevraagd weten dat ze versierselen had ontvangen via de Directie Protocol van Buitenlandse Zaken. “Het is bij een dergelijk bezoek niet ongebruikelijk dat onderscheidingen aan delegatieleden worden toegekend”, erkende ze.

Reactie Vaticaanse persdienst

Die lezing klopt, blijkt uit een officiële verklaring die KN desgevraagd kreeg van Paloma Ovejero van de Vaticaanse persdienst. “De toekenning van de Pauselijke Orde van Sint Gregorius de Grote (…) tijdens het bezoek van de Nederlandse koning en koningin aan de Heilige Vader in juni 2017, ligt in lijn met het diplomatieke gebruik van het uitwisselen van eretitels tussen delegaties bij officiële bezoeken van staatshoofden of regeringsleiders aan het Vaticaan.”

Zij voegt daar nadrukkelijk aan toe: “Het is dus allerminst een goedkeuring van de pro-abortuspolitiek en de politiek van geboortebeperking die door mevrouw Ploumen wordt uitgedragen.”

Op de achterste benen

We weten inmiddels ook dat het gebruikelijke onderzoek dat normaliter ook bij de diplomatieke ‘uitwisseling van blik’ wordt gedaan, juist om dit soort gênante situaties te voorkomen, achterwege is gebleven.

De verantwoordelijke functionaris zal wat uit te leggen hebben, want de internationale pro-lifewereld staat – begrijpelijk – op zijn achterste benen. Sommigen hebben daarbij frontaal de aanval op paus Franciscus geopend zonder de feiten te kennen.

Nepnieuws

Dat is hun niet helemaal aan te rekenen, omdat de Heilige Stoel te vaak onbegrijpelijke signalen heeft afgegeven op pro-lifegebied. Bijvoorbeeld door abortusactivist Emma Bonino te prijzen of iemand als de bewezen fantast Paul Ehrlich als spreker uit te nodigen. Vervolgens zwijgen om het eigen gezicht redden ten koste van verwarring bij anderen is niet echt een christelijke deugd.

Net zoals nepnieuws niet voorbehouden is aan de Russen. Daar hebben wij onze eigen Lilianne Ploumen voor, oud-minister en actief lid van de Tweede Kamer.