<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Commentaar

Praktische oecumene

KN Redactie 10 november 2016
image
'Nergens zien we zo'n praktische oecumene als in de pro-lifebeweging' (Foto: AP)

Toen paus Benedictus XVI in 2011 het augustijnenklooster van Maarten Luther bezocht, waren de verwachtingen net zo hooggespannen als rond de Lutherherdenking in Lund van 31 oktober.

Een volstrekt irreële verwachting vanwege de verregaande consequenties voor het verstaan van Eucharistie, ambt en Kerk. Geloof is geen kwestie van concessies en onderhandelen, benadrukte Benedictus XVI destijds in Erfurt.

Eucharistische eenheid

Hij wees op de groeiende ontkerstening, óók onder christenen. Pijnlijk genoeg is de verwereldlijkte en verpolitiekte en tot voor kort staatskerk zijnde Kerk van Zweden, die paus Franciscus vorige week in Lund ontving, daar een treffend voorbeeld van.

Natuurlijk heeft het streven naar eucharistische eenheid onverminderd topprioriteit. Maar hoe daar te komen? Kardinaal Kurt Koch, voorzitter van de Pauselijke Raad voor de Eenheid der Christenen, sprak in het kader van Lund over de noodzaak van een oecumenisch pro-lifegetuigenis.

Paus Benedictus XVI

Precies hetzelfde deed paus Benedictus in genoemde toespraak in Erfurt: “We leven in een tijd van onzekerheid over wat het betekent mens te zijn. Ethiek wordt vervangen door een afweging van gevolgen. Hiermee geconfronteerd moeten wij als christenen de onschendbare waardigheid van de mens van zijn verwekking tot zijn dood verdedigen, van zaken rond prenatale diagnostiek tot het vraagstuk van euthanasie.”

“Zoals Romano Guardini ooit zei: ‘Alleen diegenen die God kennen, kennen de mens.’ Zonder kennis van God wordt de mens gemakkelijk gemanipuleerd. Geloof in God moet concreet vorm krijgen in een gemeenschappelijke verdediging van de mens.”

Fundamentele criteria

“Tot deze verdediging van de mens behoren niet alleen deze fundamentele criteria over wat het betekent mens te zijn, maar boven al en heel specifiek de liefde, zoals Jezus ons voorhield in het verhaal over het Laatste Oordeel: God zal ons beoordelen op hoe wij onze naasten antwoordden, de minste van zijn broeders.”

“Bereidheid te helpen, te midden van de noden van de huidige tijd en buiten onze directe kring, is een essentiële taak van de christen”, aldus paus Benedictus XVI.

Pro-lifebeweging

Vrijwel nergens zien we zo’n praktische oecumene als in de pro-lifebeweging, waar christenen van allerlei huize knokken voor de minsten der zijnen en elkaar in dat geloof leren kennen en waarderen.

Ze raken er steeds meer door in de verdrukking en worden door seculiere krachten als ‘onbarmhartig’ neergezet die het ‘recht op zelfbeschikking’ ondergraven.

Week van het Leven

Die verdrukking zal christenen nog dieper met elkaar verbinden, al zal het geen oecumene van het bloed zijn, waar paus Franciscus eerder over sprak.

Reden te meer om de Week van het Leven, van 7 tot en met 12 november, waarin pro-life-organisaties gezamenlijk naar buiten treden, van harte te ondersteunen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.