fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Commentaar

Pro-life? Dan liever niet

KN Redactie 6 februari 2017
image
Bij de Women's March on Washington was iedereen welkom, behalve pro-life groepen (Foto: AP)

‘Vrouwenrechten zijn mensenrechten.’ Onder die noemer gingen op zaterdag 21 januari vele duizenden vrouwen in Washington de straat op.

De man die met zijn vrouwonvriendelijke uitspraken de directe aanleiding vormde voor het protest, had de dag ervoor zijn intrek genomen in het Witte Huis.

Iedereen mocht meedoen

De schattingen van het aantal mensen dat deelnam aan de Women’s March on Washington lopen uiteen van enkele honderdduizenden tot meer dan een half miljoen, maar veel waren het er.

Niet zo gek, want iedereen mocht meedoen. De organisatie van de mars liet op de website weten dat de Women’s March on Washington (WMW) bedoeld was “voor iedere persoon, onafhankelijk van diens sekse of genderidentiteit, die vindt dat vrouwenrechten mensenrechten zijn”.

Pro-life beloften

Dat is mooi, dacht Destiny Herndon-De La Rosa. Zij is oprichtster van New Wave Feminists, een seculiere organisatie die zichzelf op de eigen website omschrijft als ‘Stoer. Pro-Life. Feministisch.’, want “het is tijd voor een terugkeer naar het feminisme van het gezonde verstand dat weigert om vrouwen te exploiteren in naam van vrijheid en slachtoffers te creëren in de zoektocht naar gelijkheid”.

Een organisatie dus die zonder twijfel vindt dat vrouwenrechten mensenrechten zijn. En zo meldde Herndon-De La Rosa haar organisatie begin januari aan als officiële partner van de Women’s March om Donald Trump te laten weten dat vrouwen hem willen houden aan zijn eerder gedane pro-life beloften.

Alleen pro-choice

So far, so good, totdat men er bij de organisatie van de WMW achter kwam dat de New Wave Feminists niet alleen vinden dat vrouwen rechten hebben, maar ook meisjes (en jongetjes) die nog niet geboren zijn. Daarop kwam de organisatie een week voor de mars uit de kast: “Het platform van de Women’s March is pro-choice en dat is vanaf dag één onze positie geweest”, liet men via de sociale media weten.

En om het nog duidelijker te maken voegde de organisatie er aan toe: “We kijken ernaar uit om de mars te lopen namens de individuen die de mening delen dat vrouwen het recht hebben om hun eigen reproductieve beslissingen te nemen.” Dat New Wave Feminists als partner was toegevoegd aan het platform noemde de organisatie “een fout”.

Niet welkom

Voor de goede orde: het gaat hier om niet om een select groepje vrouwen ‘dat niet beter weet’. Uit een peiling van het Amerikaanse onderzoeksbureau PPRI, uitgevoerd in 2015, bleek dat dat meer dan de helft van de achttien- tot 35-jarige vrouwen die zichzelf als feministisch omschrijven, aangeeft pro-life (18%) of zowel pro-life als pro-choice (37%) te zijn. Allemaal waren zij blijkens de officiële persverklaring niet welkom bij de mars.

Desondanks trokken er zaterdag ook heel veel onverschrokken gelovige en niet-gelovige pro-life vrouwen naar Washington. Om de wereld te laten weten dat inderdaad alle vrouwen rechten hebben, ook die in de moederschoot.