<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Commentaar

Smartphone

KN Redactie 2 juni 2017
image
Foto: AP

Moet je kind een smartphone hebben als-ie naar de middelbare school gaat? Ja, vinden kinderen. Dan kunnen ze meedoen aan groeps-apps, met vrienden chatten en lege minuten doden. Maar ouders hebben steeds vaker hun bedenkingen.

Vijf ouders begonnen samen het Oudercollectief Gouda. Samen denken de ouders na over het mobielgebruik van hun kinderen. Ze wisselen informatie uit en maken afspraken met elkaar. Het collectief is een groot succes. Inmiddels doen tachtig deelnemers mee.

Terecht dat ouders zich verenigen. Alleen al om zelf meer te weten te komen over de smartphone zodat je als ouder je kind hierin beter kunt sturen, beschermen en opvoeden.

Verslavend

Enkele ouders uit het collectief vinden dat hun kind pas na hun veertiende een smartphone mogen hebben. “Ten diepste geloof ik dat wij de smartphone gebruiken om de gevolgen van de zondeval te boven te komen. Het verlaten van God geeft in ieders hart een vacuüm dat we onder meer vullen met techniek, zoals een smartphone”, aldus een van de ouders in het ND.

Niet helemaal onredelijk: een smartphone is verslavend, leidt af en brengt in verslaving. Van de andere kant kun je het vergelijken met fietsen: ooit moeten kinderen met zo’n ding werken. Als je kind pas alleen mag fietsen als hij naar de middelbare school gaat, heeft hij veel meer kans op een ongeluk dan wanneer hij al vaak alleen naar de basisschool mocht rijden.

Al eerder?

Kan het ook beter zijn om je kind nog voor zijn twaalfde een smartphone te geven? Juist omdat je dan als ouder nog veel meer invloed hebt op je kind als die nog niet pubert. Aan een tien- of elfjarige kun je gemakkelijker uitleggen dat hij alleen na school een half uur op zijn mobiel mag als jij in de buurt bent dan tegen een rebellerende puber van vijftien, bijvoorbeeld.

En kun je een paar keer per week samen met je kind de geschiedenis opvragen en kijken wat je kind op zijn mobiel doet. Zo kun je stapje voor stapje je kind opvoeden en digitaal sterk maken. Of kom je dan aan de privacy van je kind? En moet je je kinderen, tot het tegendeel bewezen is, vertrouwen?

Christelijk collectief?

Veel ouders, wij ook, zijn daar nog niet helemaal over uit. Het ligt per kind per fase misschien ook wel compleet anders. En niet vergeten: er zijn ook positieve eigenschappen van mobiel-gebruik. Na het prachtige katholieke gezinsweekend was het eerste wat veel kinderen thuis deden hun nieuwe katholieke vrienden en vriendinnetjes appen.

Daarop aansluitend; misschien een idee om een landelijk collectief van christelijke ouders op te richten. Kunnen we samen nadenken over het mobiel-gebruik. Is trouwens ook enorm gezellig en bemoedigend om met katholieke ouders te appen en te chatten. Vraag maar aan onze kinderen!

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.