fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Commentaar

Turkije heeft Nederland in de tang

KN Redactie 4 mei 2016
image
"Turken met een Europees paspoort vormen de 'lange arm' van Erdogan" (Foto: AP)

De aanhouding van columniste Ebru Umar in Turkije vestigt de aandacht op de wijze waarop dat land Europa en in het bijzonder Nederland in de tang houdt.

De arrestatie valt in de week waarin bekend werd dat de Turkse staat, nadat die recent bezittingen van de orthodoxe Kerk had teruggegeven, deze doodleuk opnieuw aan het naasten is.

Onverdraagzaamheid

Turkije heeft sowieso een slechte staat van dienst als het gaat om verdraagzaamheid jegens andere geloven en volken. Zijn door hemzelf niet-erkende Armeense genocide van 1915 en de huidige binnenlandse oorlog tegen de aspiraties van de Koerdische bevolking (bijna vijftien van de 75 miljoen) staan daar symbool voor.

Affaire Demmink

Maar er zijn ook Nederlandse verwikkelingen. Dankzij het voorlopig getuigenverhoor in Amsterdam naar pedofiele netwerken, bereikte de affaire Demmink vorige week zowaar praatprogramma Pauw.

De aantijgingen tegen de voormalige secretaris-generaal van Justitie hebben veel met Turkije te maken. Zo loopt er een onderzoek naar wat hij daar in een vorige functie zou hebben gedaan: twee Turkse mannen zeggen als jongen door hem te zijn verkracht.

Baybasin

Dit gegeven zou door Turkije met succes als chantagemiddel ingezet zijn om de Koerdische zakenman en politiek activist Hüseyin Baybasin door Nederland te laten opsluiten. Hoe dat ook zij, de onvermijdelijke invrijheidsstelling van Baybasin, die al bijna twintig jaar gevangen gehouden wordt, laat merkwaardig lang op zich wachten. 

Om reputaties te beschermen in Den Haag laat ‘de hoofdstad van internationaal recht’ een op vals bewijs tot levenslang veroordeelde dus jarenlang verkommeren.

De NOS deed daar als staatsomroep onlangs nog een schepje bovenop door zonder enige grond Baybasin te linken aan een liquidatie in Turkije. De lagere rechter laat de NOS daar nu flink voor boeten: men moet grondig rectificeren.

‘Lange arm’ van Edogan

Turken met een Europees paspoort blijven gewoonlijk evengoed nationalistische Turken, en vormen zo een groeiende politieke dreiging en ‘lange arm’ van Erdogan in Europa.

In KN hebben we het gezinsdrama van Ton Hofstede gehad. De Bossche ondernemer trouwde een Turkse vrouw. Toen het huwelijk schipbreuk leed, verdween zij met hun dochtertje naar Turkije. Omdat zij dochter was van een rechter van de Turkse Hoge Raad kreeg Hofstede geen poot aan de grond: hij heeft zijn dochter niet meer gezien.

‘Diplomatieke houdgreep’

Maar ook stelde hij vast dat Nederland hem volledig in de steek liet. “Die heeft het te druk met andere landen de les te lezen over schending van mensenrechten van niet-Nederlanders”, zei Hofstede, die zich in zijn eigen mensenrechten en die van zijn kind geschonden voelt.

Uit de Haagse inertie concludeerde Hofstede bovendien dat Turkije ons land “in een diplomatieke houdgreep” houdt. Het laat zich aanzien dat die houdgreep er met de massamigratie naar Europa, die door Turkije wordt gecontroleerd, alleen maar groter op is geworden.