fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Commentaar

Verheugt u!

KN Redactie 21 december 2017
image
Ook paus Franciscus nodigt gelovigen uit om op een andere manier naar de kerststal te kijken (Foto: CNS/Paul Haring)

Wie in de namiddag van 5 december nog even de stad inschoot om cadeautjes in te slaan, verwachtte midden in de Sintdrukte te belanden. Aangekomen bij de winkels bleek echter dat daar al noestig werd omgebouwd naar dat andere decemberfeest.

Kerstmuziek klonk door de speakers en de pepernoten werden in de aanbiedingsbakken gelegd om plaats te maken voor de kerstkransjes. De oproep om je voor te bereiden op de naderende komst van de Heer komt dan ineens in een heel ander licht te staan. Het is knap moeilijk om echt stil te worden te midden van al die kerstlichtjes, de schreeuwende reclames en het overweldigende aanbod aan eten en drinken dat steeds exotischer lijkt te worden.

Op een andere manier kijken

Hoe maak je zo nog duidelijk waar het echt om draait? Door je hevig te verzetten tegen de commercialisering van Kerstmis of door op een andere ­manier naar al die toeters en bellen te kijken? Een katholieke moeder vertelt aan het Amerikaanse CNS hoe zij dat aan haar kinderen uitlegt: “Ik vertel mijn kinderen dat al die gekte – de kerstmuziek, de speelgoedreclames – er is omdat iedereen zo ­opgewonden is over Jezus’ verjaardag.”

Ze voegt eraan toe dat haar gezin er een gewoonte van maakt om even te bidden, elke keer als ze een kerstliedje horen of een kerstman tegenkomen. “Je kunt je voorstellen dat we deze maand heel wat afbidden.” Een andere moeder spoort haar kinderen aan ­zoveel mogelijk kerstverlichting te spotten en die te zien als de bakens die Jozef en Maria begeleiden op hun weg naar Bethlehem.

Tekens van compassie

Ook paus Franciscus nodigt gelovigen uit om te midden van alle drukte op een andere manier te kijken naar de kerstverlichting en de kerstboom. Bij het aanlichten van de enorme boom en de kerststal op het Sint-Pietersplein, riep hij onlangs op beide te zien als “tekens van de compassie van onze hemelse Vader, van zijn betrokkenheid en nabijheid bij de mensheid die mag ervaren niet in de steek te zijn gelaten in de nacht der tijden, maar gezien en ­begeleid te zijn bij de eigen moeilijkheden”.

Wij gelovigen zijn te midden van alle gekte en onrust in de wereld opgeroepen om met authentieke vreugde uit te kijken naar Kerstmis. Zeker deze zondag Gaudete, waarin we de oproep van de apostel Paulus mogen horen: “Verheugt u!” (Fil. 4,4).

Geen oppervlakkige vreugde

Dat is geen oppervlakkige vreugde of commerciële blijheid, zo benadrukte de paus vorig jaar op de derde adventszondag. “Het is een vreugde die de kern van ons zijn raakt, de vreugde van ons hart die ons vooruit helpt en ons moed inspreekt.” De tekens van Kerstmis die we overal al om ons heen zien, roepen ons dus op, aldus de paus “om de Heer te ontvangen die altijd op de deur van ons hart klopt”.