<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opinie

Weg met het ongeloof

KN Redactie 7 april 2016
image
'Laten wij als christenen zichtbaar het liefdevolle alternatief zijn' (Foto: AP)

Zoals Christus opstond uit de doden, zo kan ook het christelijk geloof weer opstaan in onze samenleving.

De bom die vorige week ontplofte in een Brusselse metrohalte was voor mij heel dichtbij. Kort voor de explosie reed ik er met mijn auto nog langs, op weg naar mijn werk. Het metrostation ligt op de hoek van de straat naar het Europees Parlement, circa 750 meter verder.

Vernietiging

Hoeveel haat moet iemand hebben om zichzelf en tientallen onschuldigen op te blazen? De jihadistische daders en hun organisatie ISIS wil grofweg alles vernietigen wat niet streng-islamitisch is. En dat is veel.

Daar moest ik aan denken bij een stelling op de website van Katholiek Nieuwsblad vorige week: “De islam wordt Gods gesel voor Europa’s ongeloof.” En deze stelling kreeg steun van veel mensen.

Treurige cijfers

Het is waar dat steeds minder Europeanen gelovig zijn. In Nederland verschenen pas nog treurige cijfers: het percentage Nederlanders dat een kerk bezoekt halveerde in tien jaar van 30 naar 15 procent. Het aantal ongelovigen is voor het eerst in de meerderheid. “Nederland is God kwijtgeraakt”, meldde de EO over het onderzoek God in Nederland.

Ligt de afname aan de Kerk, de kerkgangers of aan de samenleving? Vermoedelijk aan allemaal.

Meer positiviteit

De Kerk en de kerkgangers moeten volgens mij veel meer positiviteit uitdragen. We moeten herkenbaar zijn als mensen die blij zijn met ons geloof, met Jezus en onze Kerk.

Dat staat in de brief aan de Filippenzen (2,14 – 15): wij moeten niet mopperen en klagen, juist schitteren als sterren aan de hemel. Maar hoeveel van ons durven op het werk nog te zeggen dat ze zondag een inspirerende preek hebben gehoord? Bidden voor het eten in de kantine? Nee, velen van ons kruipen helaas in onze schulp, bang uitgelachen te worden.

Geloof uitdragen

Ophouden daarmee! Begin met het geloof uit te dragen, elke dag is een kans. Nou èn als je een keer wordt uitgelachen? Dat is niets vergeleken met de kruisiging van Jezus om zijn geloof, wat we Goede Vrijdag nog hebben herdacht.

Onze samenleving telt veel christelijke elementen waar we trots op mogen zijn: de kerken, de Mariakapelletjes op het platteland, de zondagsrust en de Tien Geboden die zijn verweven in onze westerse moraal.

Cultuur en tradities

Veel niet-christenen zijn wel blij met onze christelijke cultuur en tradities. Wat bezoeken ze bij de city-trip of zonvakantie? Juist, dat mooie oude kerkje. Gelukkig kwamen velen in het verweer toen de HEMA ‘Paaseieren’ veranderde in ‘verstop-eieren’.

Dat het aandeel christelijk geloof afneemt, ligt ook aan de samenleving. Steeds meer Nederlanders zijn immigranten uit islamitische landen. De echte zeventien miljoenste Nederlander was waarschijnlijk een asielzoeker en geen baby, volgens het CBS. En dan kennen we nog de tweede- en derde generatie immigranten.

Toename islam

De islam neemt wel toe. Mede ook omdat de aanhangers geen schroom hebben hun geloof uit te dragen. De meeste moslims zijn vredelievend, hen voel ik niet zozeer als de ‘gesel’ uit de stelling op de website van deze krant. Maar dat is wel zo met de jihadistische islam. Goed dat jihadisten hier in de gaten worden gehouden door onze veiligheidsdiensten. Voor hun haat is geen plaats in de samenleving.

Het is ook goed dat de Nederlandse bisschoppen vragen “te bidden voor de doden, de gewonden, hun familie en vrienden, maar ook voor alle Belgen, die zich nu geconfronteerd zien met haat en geweld door terroristen”.

Ongeloof in Europa

Of de jihad nu komt door het ongeloof in Europa, weet ik niet. Wel dat het afnemend christendom hier de ruimte schept voor andere visies. We moeten de christelijke wortels van onze samenleving daarom weer tot bloei laten komen. Laten we het tij proberen te keren. Nodig eens iemand uit zondag mee te gaan naar de kerk.

Bijbels uitdelen

Laten we pal staan voor onze christelijke waarden. Die moeten we uitdragen – ook naar immigranten. Het is tijd weer zendelingen uit te sturen. Nu niet naar verre landen, maar naar onze binnensteden vol moslims en naar de Vinexwijken vol ongelovigen. Deel maar Bijbels uit in asielcentra.

Ieder van ons kan een klein beetje bijdragen. Elk woord, elke daad, maakt samen een grote tegenstroom.

Blij vooruit kijken

Ooit maakte ik me als boerin boos over het regeringsbeleid. Ik begon in een klein zaaltje te spreken. Het groeide uit tot een betoging van wel 20.000 boze boeren in Den Haag. Zo kan het ook.

Laten we blij vooruit kijken, vol hoop, geloof en liefde. Jezus is uit de dood opgestaan, zo kan ook het christelijk geloof weer opstaan in onze samenleving.

Naastenliefde

Weg met het ongeloof. En zeker voor de jihadistische islam is geen plaats in onze samenleving. Wij hebben geen behoefte aan aanslagen op elke hoek. Laten wij als christenen zichtbaar het liefdevolle alternatief zijn: een geloof vol warmte en naastenliefde.

Annie Schreijer-Pierik is lid van de CDA-delegatie in het Europees Parlement.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.