fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Verenigde Staten

Katholieke geloofsleiders bidden op slotavond Democratische conventie

Catholic News Service 18 augustus 2020
image
Zuster Simone Campbell en pater James Martin Foto: CNS Photo - Tyler Orsburn/Gregory A. Shemitz

Sociaal activiste zuster Simone Campbell en de bekende jezuïet James Martin zullen tijdens de laatste avond van de Democratische Nationale Conventie voorgaan in gebed.

De conventie is gestart op 17 augustus en duurt nog tot en met 20 augustus. Aanvankelijk wilden de Democraten het verkiezingsevenement in Milwaukee organiseren, maar vanwege de coronapandemie vindt de conventie nu online plaats. Campbell en Martin hebben hun videogebeden vooraf opgenomen.

‘Ontroerd’

“Ik voel me zo vereerd”, zei zuster Campbell, uitvoerend directeur van Network, een katholieke actiegroep voor sociale rechtvaardigheid. “Ik moet bekennen: de tranen sprongen me in de ogen toen ik werd gevraagd.”

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden zal de conventie dezelfde avond toespreken. “Ik heb Biden zo vaak horen zeggen dat nonnen en jezuïeten hem in de Kerk houden”, aldus zuster Campbell.

Bedenkingen

Ook pater James Martin, een internationaal bekend auteur en redacteur van het jezuïetentijdschrift America, noemde het een eer om op het congres te mogen bidden.

“Ik heb Joe Biden zo vaak horen zeggen dat nonnen en jezuïeten hem in de Kerk houden”

Wel had hij meer bedenkingen vooraf. “Over het algemeen houd ik er niet van om openlijk politieke dingen te doen”, zei hij, “maar het is moeilijk om een ​​uitnodiging om te bidden af ​​te slaan. Als de Republikeinen het mij zouden vragen, zou ik hetzelfde doen.”

Kardinaal Dolan

Martin wijst er bovendien op dat kardinaal Timothy Dolan van New York in 2012 op beide grote politieke congressen bad.

Kardinaal Dolan, destijds voorzitter van de Amerikaanse bisschoppenconferentie, bad toen voor de ongeboren kinderen in zijn slotzegening op de Democratische conventie, “dat zij worden verwelkomd en beschermd mogen worden”. Hij sprak een soortgelijke zin uit in zijn afsluiting van de Republikeinse conventie. Het Republikeinse standpunt over abortus wordt over het algemeen gezien als dichter bij de leer van de katholieke Kerk dan dat van de Democraten.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Diverse geloofsleiders

Naast de twee katholieke geloofsleiders, zullen op de virtuele Democratische conventie een hele reeks vertegenwoordigers van religieuze groepering – christelijk, joods en islamitisch – een bijdrage leveren.

Zo zal vandaag, op de tweede dag van de Conventie, een zegen worden uitgesproken door de episcopaalse bisschop van Washington Mariann Edgar Budde, die eerder felle kritiek uitte op president Donald Trump nadat hij poseerde met een Bijbel in de hand voor de historische St. John’s Episcopal Church tegenover het Witte Huis.