<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Verenigde Staten

‘Trump-bijbel’ roept vooral weerzin en spot op: ‘De Bijbel is geen marketinginstrument’

Kate Scanlon - OSV News 29 maart 2024
image
Beeld: OSV News - Truthsocial.com

Een verkoopstunt met patriottistische Bijbels door voormalig president Donald Trump komt hem op kritiek en hoon te staan uit katholieke hoek.

Trump kondigde onlangs plannen aan om voor 60 dollar een zogenoemde ‘God Bless the USA Bible’ te verkopen, in samenwerking met countryzanger Lee Greenwood.

Opbrengst naar Trump zelf

Die Trump-bijbel bevat een (voornamelijk door protestanten gebruikte) King James-vertaling plus handgeschreven teksten van Greenwoods ballade God Bless the USA en nationale documenten zoals de grondwet en de onafhankelijkheidsverklaring.

Op de website van de gemerkte Bijbel staat dat het “de enige Bijbel is die wordt onderschreven door President Trump!”. De website geeft ook aan dat Trump zelf, niet zijn campagne, zal profiteren van de verkoop.

‘Christendom terugbrengen’

“We moeten Amerika weer laten bidden”, zei Trump in een video die eerder deze week werd geplaatst op Truth Social, zijn sociale media platform. In die video zei Trump dat “religie en het christendom de grootste dingen zijn die ontbreken in dit land”.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

“Ik geloof echt dat we ze terug moeten brengen, en we moeten ze snel terugbrengen. Ik denk dat het een van de grootste problemen is die we hebben”, zei hij.

Zelfs Trump-gezinde commentatoren kritisch

De aankondiging werd met kritiek ontvangen op sociale media, zelfs onder conservatieve en Trump-gezinde commentatoren.

Zo zei de conservatieve radiopresentator Erick Erikson dat “we niet ‘meer religie’ nodig hebben in Amerika. We worden overladen met religie. We hebben meer Jezus nodig en dat is iets heel anders.”

‘Respectloos’

Ook diverse katholieken uitten hun bezorgdheid of verbijstering over de Trump-bijbel. “De Bijbel is geen snuisterij of marketinginstrument”, zegt schrijfster Leah Libresco Sargeant tegen OSV News.

“De Bijbelstrategie van Trump staat in een lange traditie onder politici om religie te verkopen voor politiek gewin”

“Ik zag wat klachten op Twitter dat de keuze om Bijbels te verkopen respectloos was tegenover atheïsten, moslims of andere niet-christenen. Maar eerlijk gezegd denk ik dat het het meest respectloos is tegenover christenen.”

‘Vreemd huwelijk’

Robert Schmuhl, emeritus-hoogleraar Amerikaanse studies aan de Universiteit van Notre Dame en deskundige op het gebied van het moderne Amerikaanse presidentschap, vindt dat “er een zekere ongerijmdheid en een vreemd huwelijk van ‘Kerk en staat’ is in deze schaamteloze verhandeling van de Bijbel.”

“De Heilige Schrift combineren met de stichtingsteksten van Amerika is niet iets wat de founding fathers in gedachten zouden hebben gehad”, aldus Schmuhl.

‘Verontwaardiging heeft weinig zin’

Een andere Notre Dame-professor, historicus Darren Dochuk, relativeert dat enigszins: “Hoewel het ongebruikelijk is voor een voormalige president om zo schaamteloos te zijn in zijn poging om religieus georiënteerde kiezersgroepen voor zich te winnen, staat de Bijbelstrategie van Trump in een al lang bestaande traditie onder politici om religie te verkopen voor politiek gewin.”

Robert P. George, een katholieke filosoof en rechtsgeleerde aan de Princeton University, vindt echter dat het weinig zin heeft om verontwaardigd te reageren op de actie van Trump.

God en Vaderland-geloof

“Sterker nog, door dat te doen speel je Trump in de kaart. Hij schildert zichzelf af als de man van het volk, die het eenvoudige ‘God en Vaderland’-geloof en patriottisme deelt dat welgestelde, hoogopgeleide elites verachten”, zegt hij.

If you can’t beat ’em, join ’em”, grapt George. “Ik bied nu de Robert George Hillbilly Philosophy Professor Bijbel aan. Het bevat, naast de tekst van de King James-editie, uittreksels van Plato’s Republiek, de volledige tekst van Thomas van Aquino’s Verhandeling over de Wet en een cd waarop Earl Scruggs Foggy Mountain Breakdown speelt.”

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.