<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Katholieken hekelen Trumps bezoek aan JPII-heiligdom

Dennis Sadowski - Catholic News Service 3 juni 2020
image
De Amerikaanse president Trump en zijn vrouw Melania poseren voor het beeld van St.-Johannes Paulus II dat voor het naar de Poolse paus genoemde heiligdom in Washington staat. Foto: CNS Photo –Tom Brenner, Reuters

“Verbijsterend en verwerpelijk” zei de aartsbisschop van Washington over het bezoek dat president Trump dinsdag bracht aan het Nationaal Heiligdom Johannes Paulus II in Washington.

De president en zijn vrouw Melania brachten een bezoek van twintig minuten aan het heiligdom. Vervolgens ondertekende de Amerikaanse president in het Witte Huis een decreet waarmee de Amerikaanse steun voor het beschermen van de internationale godsdienstvrijheid wordt uitgebreid.

Manipulatie

Te midden van de rassenrellen in de Amerikaanse hoofdstad noemde de aartsbisschop van Washington, Wilton Gregory, het “verbijsterend en verwerpelijk dat een katholieke instelling toestaat dat die zo schandelijk misbruikt en gemanipuleerd wordt op een manier die onze religieuze uitgangspunten schendt”.

Meer dan honderd mensen hadden zich bij het heiligdom verzameld en riepen om gerechtigheid voor George Floyd, de ongewapende zwarte man die vorige week door politiegeweld om het leven kwam in de Amerikaanse stad Minneapolis.

Bijbel in de hand

De avond voor het bezoek aan het heiligdom, was de president van het Witte Huis naar de episcopaalse kerk St. John gewandeld, waar eerder brand was gesticht tijdens de protesten tegen racisme. Om dat bezoek mogelijk te maken werden demonstranten met onder meer traangas verdreven. Bij de kerk hield Trump een Bijbel omhoog voor de aanwezige fotografen.

image
Een dag voor zijn bezoek aan het heiligdom wandelde Trump van het Witte Huis naar de nabij gelegen episcopaalse kerk en poseerde daar met een Bijbel in de hand. (Tekst gaat verder onder foto) Foto: CNS Photo - Tom Brenner, Reuters

Gregory was, net als de bisschop van de Episocopaalse kerk in Washington, Mariann Budde, woedend over de manier waarop de demonstranten bij het kerkgebouw verdreven waren.

“Sint-Johannes Paulus II was een vurig verdediger van de rechten en waardigheid van mensen. Zijn nalatenschap is een levend getuigenis van die waarheid. Hij zou het gebruik van traangas en andere afschrikwekkende middelen om mensen het zwijgen op te leggen, te verdrijven of te intimideren voor een fotomoment bij een plek van gebed en vrede absoluut niet hebben goedgekeurd.”

Gregory zei ook dat de katholieke leer gelovigen oproept om “de rechten van alle mensen te verdedigen, zelfs van degenen met wie we het niet eens zijn”.

Verklaring heiligdom

Het nationaal heiligdom Johannes Paulus II kwam enkele uren na het bezoek van de president en zijn vrouw met een verklaring. Daarin stond dat het bezoek door Witte Huis-medewerkers was georganiseerd “als een bijeenkomst voor de president om een decreet te tekenen met betrekking tot de wereldwijde godsdienstvrijheid”.

“Dit was passend, aangezien St.-Johannes Paulus II tijdens zijn pontificaat een onvermoeibaar voorvechter was van de godsdienstvrijheid”, aldus de verklaring.

“De president begrijpt niets van de leer van paus Johannes Paulus II of van ons katholieke geloof”
- Zuster Simone Campbell

De aartsbisschop van Washington was niet de enige die kritisch was over Trumps bezoek aan het heiligdom. Bisschop John Stowe van Lexington, Kentucky, zei dinsdagochtend op Twitter te hopen dat iemand tijdens het bezoek “het Evangelie van de dag (Mc. 12,13-17) verkondigt, waarin de hypocrisie van de Herodianen en Farizeeën aan het licht wordt gebracht”.

Patricia McGuire, president van Trinity Washington University die dichtbij het heiligdom ligt, zei dat Trump religieuze symbolen misbruikt voor politiek gewin in plaats van de godsdiensvrijheid te steunen.

“Hij heeft de muur tussen Kerk en staat neergehaald… en gebruikt religie nu als wapen voor zijn eigen politieke doeleinden”, zei ze.

Amerikaanse bisschoppen

McGuire riep de Amerikaanse bisschoppen op om “bij dit heiligdom zij aan zij te staan en hem in niet mis te verstane termen te vertellen dat dit gebruik van religie voor politieke doeleinden fout is”.

Een woordvoerster van de Amerikaanse bisschoppenconferentie liet desgevraagd weten dat de bisschoppen niet zouden reageren op Trumps bezoek, omdat “het niet van ons was”.

Schandalige politiek

Zuster Simone Campbell, uitvoerend directeur van Network, een katholieke lobbygroep voor sociale gerechtigheid, zei dat de president “niets begrijpt van de leer van paus Johannes Paulus II of van ons katholieke geloof”.

“Zijn weigering om het racisme en politiegeweld te erkennen dat de aanleiding vormde (voor de protesten, red.), toont aan dat hij geen enkel inzicht heeft of berouw voelt”, zei de zuster.

“Dit is schandalige politiek van de ergste soort”, voegde Campbell toe. “Daarmee negeer je de werkelijkheid in ons land. Dit gaat niet over godsdiensvrijheid. Dit gaat over mensenlevens, menselijke waardigheid en politiegeweld.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.