<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Advent

Sela presenteert adventslied met meer dan een katholiek randje

Selinde van Dijk-Kroesbergen 28 november 2023
image
De christelijke band Sela heeft voor de Advent een nieuw Nederlandstalig lied uitgebracht, gebaseerd op het gregoriaanse intredegezang Gaudete. Vooraan in de blauwe trui zanger Lars Gerfen. Foto: Henri Doornbos

De christelijke band Sela heeft een nieuw adventslied uitgebracht, dit keer met meer dan een katholiek randje: het nummer is gebaseerd op het gregoriaanse gezang Gaudete, een lied dat katholieken ieder jaar op de derde zondag in de Advent zingen.

“Gaudete is het woord dat meteen in me opkwam toen ik ging zitten om een adventslied te schrijven”, zegt Lars Gerfen (38), zanger van Sela. “Gaudete betekent ‘Verheugt U’, en staat voor mij voor een vreugdevolle manier van uitzien naar Kerst.”

Bruggen slaan

Zelf is Gerfen katholiek en hoort hij het Gaudetegezang zijn hele leven al jaarlijks terugkomen in de decembermaand. Toch is de band vooral bekend bij protestanten. Dat wordt maar eens bevestigd door de kerstoptredens van de band, die nauwelijks in het katholieke zuiden des lands plaatsvinden.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De band houdt zich niet zo met het verschil in stromingen bezig. Sterker nog, de band wil bruggen slaan tussen de verschillende kerkstromingen. “Wij maken nieuwe liederen die in alle christelijke kerken gezongen kunnen worden.”

Bladmuziek

Met het uitbrengen van de muziek stelt de band ook bladmuziek beschikbaar, ook voor meerstemmige koren. Dat is in het geval van het nieuw uitgekomen Gaudete zeker ook nodig: de Koorschool van de Bavokathedraal in Haarlem zingt dit keer mee. Zo’n veertig kinderen en een aantal volwassenen hebben het lied gerepeteerd en in één dag ingezongen.

Tijdens de video-opnames zongen band en koor samen. “Van tevoren hadden we niet bedacht dat er een koor bij moest komen. Maar tijdens het arrangeren ontstond het idee. We vinden de koorzang heel passend.”

De liederen met bladmuziek zijn hier te vinden.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.