fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Afrika

Aartsbisschop: ‘Tanzania moet toegeven dat Covid-19 bestaat’

Catholic News Service 5 maart 2021
image
Werklieden maken gezichtsmaskers van gerecycled plastic in Dar es Salaam, Tanzania. Terwijl de katholieke president het gevaar van corona voortdurend bagatelliseert, hamert de katholieke Kerk in het land juist op voorzorgsmaatregelen. Foto: CNS photo - Reuters

De regering van Tanzania moet accepteren dat het coronavirus wel degelijk bestaat, aldus mgr. Jude Thaddeus Ruwa’ichi. Volgens de aartsbisschop van Dar es Salaam heeft het ontkennen van de waarheid al te veel slachtoffers geëist.

“Covid-19 is nog steeds onder ons en we moeten stoppen met onvoorzichtig zijn”, aldus de Tanzaniaanse aartsbisschop in een interview met persbureau CNS. “Laten we onszelf beschermen en de verspreiding van het virus een halt toe roepen. Mensen moeten gezichtsmaskers gaan dragen en hun handen wassen met water en zeep.”

‘Demonisch’ virus

Sinds het begin van de coronapandemie een jaar geleden hebben de Tanzaniaanse autoriteiten het virus herhaaldelijk gebagatelliseerd en de burgers aangespoord om preventieve maatregelen te negeren die nodig zijn om te voorkomen dat het virus zich verspreidt.

In plaats daarvan heeft president John Magufuli, ook een katholiek, er bij verschillende gelegenheden bij de Tanzanianen op aangedrongen zich te concentreren op gebed, omdat het virus vooral een “demonisch” probleem zou zijn.

image
President John Magufuli. Foto: CNS photo - Thomas Mukoya, Reuters

Dodelijke heropleving

Het land met bijna 60 miljoen mensen heeft sinds april vorig jaar geen gegevens gepubliceerd over het aantal besmettingsgevallen. Intussen klinken echter volop waarschuwingen voor een dodelijke heropleving van het virus.

Begin maart maakte de bisschoppenconferentie in Tanzania bekend dat in twee maanden tijd meer dan 60 zusters, 25 priesters en twee lekenoudsten waren overleden aan corona. De bisschoppen dringen er bij de Tanzanianen op aan om alle mogelijke voorzorgsmaatregelen in acht te nemen, zoals het dragen van maskers, afstand houden, handen wassen met zeep en ontsmetten.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

Aartsbisschop Gervas Nyaisonga, voorzitter van de bisschoppenconferentie, zei dat voorkomen beter is dan genezen en riep burgers op om samen de pandemie te bestrijden.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“We hebben allemaal de verantwoordelijkheid om besmettingsgevaar te vermijden, en daarom moeten we ons tegen het virus beschermen”, zei hij. “Ik wil er bij ons allemaal op aandringen om de realiteit van de ziekte te accepteren en te leven volgens de aanwijzingen van de experts en degenen die weten hoe ze de ziekte moeten bestrijden.”

Onvermurwbaar

Maar president Magufuli blijft onvermurwbaar. Hij heeft de vaccinatie tegen Covid-19 geweigerd en weigerde een lockdown af te kondigen. Bars en restaurants blijven open in het hele land, sportevenementen zijn toegestaan ​​zonder veiligheidsprotocollen. Hij heeft burgers geprezen voor het niet dragen van maskers en heeft hard opgetreden tegen iedereen die zijn bezorgdheid over de verspreiding van het virus in het land durft te uiten.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft ook al haar bezorgdheid geuit over de opstelling van de regering. Tedros Adhanom Ghebreyesus, hoofd van de WHO, drong er bij de regering van Tanzania op aan om besmettingsaantallen vrij te geven en gegevens te delen. “Deze situatie blijft zeer zorgwekkend”, aldus Ghebreyesus.

https://www.kn.nl/abonnementen/