<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Achtergrond

Religieuzen Tanzania steunen Masai in strijd tegen regering

Doreen Ajiambo - OSV News 13 december 2023
image
Een groep Masai wacht buiten het enige ziekenhuis in Endulen op medische hulp. Het ziekenhuis wordt al sinds 1965 beheerd door de katholieke Kerk. Foto: OSV News - Doreen Ajiambo

De regering in Tanzania probeert de Masai te verdrijven uit de regio waar dit nomadische volk al generaties lang woont. Het doel: meer inkomsten uit toerisme te genereren. Priesters en religieuzen doen er alles aan om de Masai te steunen in hun strijd voor hun eigen plek. “Het zijn mensen, geen dieren die je zomaar kunt afvoeren.”

Issac Loilet zit voor zijn hut, gekleed in de rode shuka die de Masai traditioneel dragen. Hij vertelt over zijn vrees voor de intimidatie door de Tanzaniaanse regering, de willekeurige arrestaties en celstraffen, het overmatig gebruik van geweld en de gedwongen uitzettingen waar hij en duizenden van zijn mede-Masai in deze regio voortdurend mee te maken hebben.

“Ik wil de wereld laten weten dat wij tot slaaf gemaakten zijn in ons eigen land”, zegt de 49-jarige vader van vijf kinderen. Hij wil enkel onder een schuilnaam praten uit angst voor represailles. “De regering heeft met geweld ons land ingenomen, volksgenoten vermoord en iedereen vastgezet die daartegen in verweer komt.”

Geweld

In de laatste tien jaar heeft de Tanzaniaanse regering met geweld geprobeerd de Masai uit delen van Noord-Tanzania te verdrijven, om plaats te maken voor toerisme en jachtexpedities. Daarbij zijn ook tientallen religieuze leiders, onder wie priesters en religieuzen, opgepakt en gevangengezet, omdat zij de Masai steunen en de regering oproepen de wet na te leven.

Sinds 1959 staat de regering het de Masai toe om in een aantal nationale parken te leven. Maar de autoriteiten vinden nu dat de exponentiële groei van het volk en hun kuddes een probleem vormt voor het wild in het gebied. Door de aanwezigheid van de Masai zou het grote wild steeds meer moeite hebben om voedsel en water te vinden.

“Maar waar wil de regering dat we heengaan?”, vraagt Loilet zich af. “Wij gaan nergens heen. Wij zullen tot het einde toe voor ons land vechten.”

Uit een rapport van Human Rights Watch blijkt dat leden van de Masai die het waagden te protesteren tegen de uitzettingen, werden neergeschoten en met traangas bestookt. Ook werden hun eigendommen, waaronder vee en huizen, verwoest. Agenten pakten een deel van de mensen op, terwijl anderen hun huis moesten ontvluchten. Volgens de Verenigde Naties zullen meer dan 150.000 Masai verdreven worden van hun land als de regering doorgaat met de uitzettingen.

“Ik werk hier al heel lang als priester en ik ben teleurgesteld door de manier waarop de regering hiermee omgaat. Het is mensonterend”, zegt Julius Malema (niet zijn echte naam). De priester werd al meerdere malen gearresteerd omdat hij opkomt voor de rechten van de Masai. “De mensen hier zijn boos, gefrustreerd, gebroken en verward”, vertelt hij. “Ze voelen zich in de steek gelaten. Niemand luistert naar hen of zorgt voor hen.”

‘Onacceptabel’

Een andere priester die werkzaam is in het gebied en ook anoniem wil blijven, vertelt dat de regering de Masai al jaren opjaagt, omdat ze aast op de potentiële opbrengsten uit toerisme in dit gebied. “Maar dit zijn mensen, geen dieren die je van de ene plek naar de andere kan afvoeren”, zegt hij. “Wat de regering doet, is onacceptabel.” Hij vertelt dat hij een gebroken gemeenschap dient. “Ze hebben de hoop verloren in de regering, in hun leiders, en zelfs in God.”

Een van de zusters die een school en ziekenhuis leiden in deze regio, zegt dat ze ontdaan is door het geweld dat vrouwen en meisjes wordt aangedaan. Tijdens uitzettingen worden ze zwaar mishandeld en verkracht. “De spanningen tussen de Masai-mannen en de regering heeft ook geleid tot een toename van huiselijk geweld. De mannen staan onder enorme druk. Dat reageren ze af op de vrouwen.”

“De Masai voelen zich in de steek gelaten; niemand luistert naar hen of zorgt voor hen”

De Masai zeggen dat ze al generaties lang in dit gebied leven en er al die tijd het land, het wild en de biodiversiteit hebben beschermd. “Ik ben hier geboren en ik wil hier begraven worden”, zegt John Lenkanua, een jonge Masai-activist. “Ik sterf nog liever op mijn land dan dat de regering komt en het van ons afpakt. Wij zullen vechten tot het einde.”

Steun van de Kerk

De katholieke Kerk steunt de Masai en spoort de regering aan om de gedwongen uitzettingen te stoppen. De Kerk wil dat de regering en de Masai juist samen om de tafel gaan om een oplossing te zoeken. “De autoriteiten moeten ervoor zorgen dat mensen en dieren samen kunnen leven op dit land, in plaats van de rechten van de Masai met de voeten te treden”, zegt een pastoraal werker.

De regering heeft aangeboden elke Masai-familie te compenseren voor het verlies van hun land, met een huis elders, twee hectare land en ongeveer 4.500 euro. Maar de Masai vinden dit niet voldoende, omdat ze meer grond nodig hebben voor hun vee.

Volgens religieuze leiders en lokale activisten hebben politie en militairen tientallen Masai gedood en nog veel meer mensen opgepakt. Ook worden lokale media ervan weerhouden om verslag te doen van wat er gaande is. De regering probeert de Masai bovendien te verdrijven door hen basisbehoeften te onthouden als water, elektriciteit en toegang tot gezondheidszorg en onderwijs.

De zuster vertelt dat het enige ziekenhuis in het dorp Endulen, dat de katholieke Kerk als sinds 1965 beheert, over vrijwel niets meer beschikt. “Er zijn geen medicijnen meer, en ook geen dokters en verpleegkundigen om de vele mensen te helpen.”

image
Een Masai-vrouw en haar kinderen staan buiten hun hut in het noorden van Tanzania. Vooral vrouwen en kinderen worden zwaar getroffen door de plannen van de regering om de Masai uit hun gebied te verdrijven. Foto: OSV News - Doreen Ajiambo

Duizenden priesters en religieuzen die in het noorden van Tanzania werken, beschuldigen aartsbisschop Isaac Amani Massawe er ondertussen van dat hij achter het regeringsbeleid staat. Maar volgens een van de zusters uit het aartsbisdom Arusha wordt de aartsbisschop bedreigd en gedwongen om de kant van de regering te kiezen.

De aartsbisschop zelf zegt dat hij geen invloed heeft op de regering en dat hij al jaren strijdt voor de rechten van de Masai. “Mensen beschuldigen me van samenwerking met de regering om de Masai te verdrijven, maar dat is niet waar”, zegt hij.

“Ik ga Gods mensen niet bestrijden, maar ook de regering niet. Wij zijn geroepen om de waarheid te dienen en moeten de regels van de Kerk naleven. Maar de regering is de regering. Als die iets heeft besloten, kunnen we weinig doen, want we kunnen niet tegen de regering strijden. Maar wat we wel kunnen doen, is de mensen steunen.”

Blijvend gevecht

Vele priesters en religieuzen in Tanzania hebben echter gezworen te blijven vechten voor de rechten van de Masai, ondanks bedreigingen vanuit de regering. Zij blijven de mensen dienen door Missen te vieren en de scholen en ziekenhuizen zo goed en kwaad als het kan draaiende te houden. Ook zamelen ze geld in, zodat de Masai in hun eerste levensbehoeften kunnen blijven voorzien en rechtszaken kunnen blijven voeren tegen de regering.

Priesters en religieuzen bezoeken dagelijks Masai-families om hen een hart onder de riem te steken, te sterken in het geloof, en waar mogelijk te voorzien van onderwijs en gezondheidszorg. Een van de zusters vertelt: “Velen van hen hebben door de uitzettingen alles verloren. Wij proberen te doen wat we kunnen.” (Vert./bew. Susanne Kurstjens)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.