fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Afrika

Aartsbisschop waarschuwt: ‘angstaanjagende humanitaire crisis in Madagaskar’

Ngala Killian Chimtom 6 augustus 2021
image
Veel inwoners van Madagaskar, onder wie ook veel kinderen, zijn afhankelijk van voedselhulp. Foto: CNS Photo - Krystyna Kovalenko, courtesy World Food Program

Paus Franciscus bezocht het eiland ten oosten van Afrika in 2019. Madagaskar heeft nu te maken met een droogteperiode die aan honderdduizenden mensen het leven kan kosten. “Massale sterfte is nabij.”

De Verenigde Naties waarschuwden onlangs al dat de droogte in Madagaskar een groot aantal slachtoffers zal eisen onder de 26 miljoen inwoners van het eiland.

‘De situatie is desastreus’

Nu luidt ook de Duitse aartsbisschop Ludwig Schick, voorzitter van de Commissie voor de Universele Kerk van de Duitse bisschoppenconferentie de noodklok.

“Door de ongekende droogte van de laatste paar weken is massale sterfte nabij. Mensen leven van insecten, klei en losse bladeren”, zegt Schick. “De situatie is desastreus en de honger die er heerst is angstaanjagend.” De aartsbisschop roept de internationale gemeenschap daarom op om snel in te grijpen om “een nog grotere hongersnood te voorkomen”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

‘Land compleet uitgedroogd’

Schick stond in mei 2018 aan het hoofd van een delegatie die naar Madagaskar reisde voor de achtste ontmoeting tussen Duitse en Afrikaanse bisschoppen.

De aartsbisschop vertelt nu dat veel inwoners van het eiland door de droogte en de zandstormen wegtrekken van het platteland op zoek naar voedsel. “Hun land is compleet uitgedroogd.”

Bisschoppen smeken om hulp

Volgens Schick is vooral het zuiden van het eiland hard geraakt. “De mensen zijn daar al wekenlang afhankelijk van voedselhulp van buitenlandse hulporganisaties. Kinderen en baby’s worden het hardst geraakt door de honger. Veel van hen zijn vel over been”, zegt hij.

Bisschoppen op het eiland zelf smeken inmiddels om hulp van kerkelijke hulporganisaties zegt Schick. “Zonder radicale middelen zal het aantal inwoners dat honger lijdt in heel korte tijd verdubbelen.” De internationale gemeenschap, voegt hij toe, “heeft een plicht om deze mensen te helpen overleven”.

Humanitaire catastrofe

De oproep van Schick volgt op een nieuw VN-rapport waarin wordt gewaarschuwd dat minstens 500.000 kinderen onder de vijf in Madagaskar acuut gevaar lopen op ondervoeding. Meer dan een miljoen mensen in het zuiden van het eiland hebben niet genoeg te eten en 14.000 van hen bevinden zich in een “catastrofale” situatie.

Madagaskar is het enige land ter wereld waar geen oorlog of conflict gaande is, maar toch sprake is van wat de VN omschrijft als “hongersnood op het niveau van een humanitaire catastrofe”. In juni vroegen de VN en de regering van het eiland gezamenlijk om meer dan honderd miljoen euro om een enorme hongersnood te voorkomen.

https://www.kn.nl/abonnementen/