fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Afrika

Bisschoppen, oversten en de paus roepen op tot vrede en kalmte in Niger

Luuk van den Einden 21 augustus 2023
image
Een aantal van de coupplegers die in juli de macht grepen in Niger. Paus Franciscus deed afgelopen zondag een oproep tot vrede in de regio, in navolging van plaatselijke bisschoppen en religieuze oversten. Foto: OSV News - Mahamadou Hamidou, Reuters

Paus Franciscus volgt de situatie in het door een militaire coup opgeschrikte Niger op de voet, heeft hij laten weten. Katholieke hulporganisaties in het land ondervinden door de ontwikkelingen steeds meer hinder bij de uitvoer van hun taken.

Tijdens het angelusgebed op het Sint-Pietersplein heeft paus Franciscus afgelopen benadrukt begaan te zijn met de situatie in Niger. Op 26 juli vond daar een staatsgreep plaats waarbij militairen president Mohamed Bazoum afzetten en een junta installeerden.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Sindsdien is de regio onrustig, onder meer omdat het samenwerkingsverband Ecowas, dat bestaat uit landen als Nigeria en Ghana, dreigt met militair ingrijpen als de coupplegers zich niet terugtrekken.

‘Terughoudendheid, onderscheiding, verantwoordelijkheid’

Paus Franciscus voegt zijn stem bij de oproep van de plaatselijke bisschoppen om een vreedzame oplossing, heeft hij zondag laten weten. Ook is hij in gebed verbonden met de internationale gemeenschap die vrede probeert te bewerkstellingen.

Zowel de katholieke bisschoppen als verschillende oversten van religieuze ordes in Niger en omliggende landen hebben regeringsleiders meermaals opgeroepen om de rust te bewaren. Militair ingrijpen door Ecowas zou de situatie alleen maar erger maken, is hun vermoeden.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Wij roepen gezamenlijk op tot terughoudendheid, onderscheiding en verantwoordelijkheid door Ecowas en andere regionale en internationale organisaties in deze delicate zaak”, luidt de oproep die oversten van verschillende West-Afrikaanse congregaties vorige week verspreid hebben. Zij dringen er bij de autoriteiten op aan om vooral niet weg te lopen van de onderhandeltafel.

Aanvallen op hulpverleners

Ontwikkelingsorganisaties die actief zijn in de regio worden door de crisis in Niger steeds meer gehinderd bij hun werkzaamheden, meldt persbureau KNA. De katholieke hulporganisatie Misereor, het belangrijkste hulporgaan van de Duitse bisschoppen, wordt geconfronteerd met aanvallen op hulpverleners en toenemende schaarste van benodigdheden.

Op een persconferentie heeft Pirmin Spiegel, de voorzitter van Misereor, laten weten dat “de toegang tot achtergestelde bevolkingsgroepen op afgelegen locaties steeds moeilijker en riskanter” is geworden door de coup.

‘Soevereiniteit respecteren’

Elektriciteit, brandstof en allerlei hulpmiddelen zijn volgens Spiegel steeds lastiger te verkrijgen. Hulpverleners van Misereor worden “keer op keer” aangevallen en ook blijken gewapende groeperingen te proberen om voertuigen en andere spullen van hulporganisaties buit te maken.

https://www.kn.nl/donaties/

Tegelijkertijd roept Spiegel Europa op om zich terughoudend op te stellen tegenover de crisis. Het is volgens hem van belang dat “de soevereiniteit van landen die op hun eigen manier met hun eigen problemen willen omgaan, gerespecteerd wordt”.