<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Afrika

Congolese bisschoppen: stop de aanvallen op de Kerk

KN Redactie 4 augustus 2021
image
Een vrouw bidt tijdens een Mis in de kathedraal van Kinshasa. Foto: CNS Photo - Baz Ratner, Reuters

De Congolese bisschoppen willen dat er een einde komt aan de aanvallen op de Kerk en haar leiders in het land.

Het is nog onduidelijk wie daarachter zit, maar volgens de bisschoppen vloeien ze voort uit het feit dat zij voortdurend oproepen tot democratie en nationale cohesie.

Ze hebben hun achterban gevraagd kalm te blijven: geweld, zo stellen ze, doodt de democratie en vervangt die door dictatuur. Ze roepen de daders op het geweld te beëindigen en vragen de regering om de verantwoordelijken op te pakken en te berechten.

Altaren ontheiligd

Volgens de bisschoppen zijn plaatsen en mensen in twee bisdommen op de korrel genomen, het aartsbisdom Kinshasa en het bisdom Mbujimayi.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

In dat laatste bisdom zijn volgens de plaatselijke bisschop in de afgelopen tijd onder meer altaren, heiligdommen en Mariagrotten ontheiligd.

Bomaanslag

In Kinshasa vernielde een groep jongeren op 1 augustus het kantoor van het aartsbisdom en de ambtswoning van de aartsbisschop, kardinaal Fridolin Ambongo. Ook riepen ze de kardinaal beledigingen toe.

Een dag eerder had de secretaris-generaal van de politieke partij UDPS de kardinaal en een van zijn medewerkers er van beschuldigd de Kerk te politiseren.

In juni ging een bom af in een kerk in de stad Beni, waar men zich voorbereidde op een vormselviering. Er viel een dode en twee mensen raakten zwaar gewond.

‘Grote stap achteruit’

De Congolese bisschoppenconferentie zei in een reactie op de aanvallen “deze ontoelaatbare geweldsdaden sterk te veroordelen. Ze zijn een ernstige aanval op de vrijheden van godsdienst en meningsuiting”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Daarnaast vormen de aanvallen “ook een schending van de democratie. Het is een grote stap achteruit op de weg naar de rechtsstaat waar het Congolese volk naar streeft. Onze pijn is groot aangezien al deze aanvallen haat tegen de katholieke Kerk laten zien”.

Mogelijk motief

Volgens sommige waarnemers ligt het motief voor de aanvallen bij de zoektocht van religieuze groepen in het land naar een voorzitter voor de nationale kiescommissie.

De Congolese grondwet bepaalt dat die door de leiders van de religieuze gemeenschappen in het land moet worden gekozen. Meer dan 80 procent van de Congolezen is christen, een meerderheid van hen is katholiek.

Bron: Catholic News Service

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.