<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Vlaamse salesiaan (82) in Congo vermoord: ‘Tragisch einde voor een goede man’

Luuk van den Einden 15 december 2023
image
De Vlaamse pater salesiaan Pol Feyen (82) was het grootste deel van zijn leven actief om straatkinderen in Congo te helpen. Maandagnacht is hij om het leven gebracht. Foto: Kerknet

De Vlaamse salesiaan Pol Feyen is in de nacht van maandag op dinsdag met messteken om het leven gebracht in zijn woning in de Congolese plaats Masina. Feyen zette zich ruim zestig jaar in voor weeskinderen en dakloze jongeren.

Het lichaam van de 82-jarige pater salesiaan werd dinsdag ontdekt door de vrouw die hem meerdere keren per dag kwam bezorgen. De deur van zijn woning in Masina, een plaats aan de rand van de Congolese hoofdstad Kinshasa, werd geforceerd nadat Feyen al de hele dag niets van zich had laten horen.

Het onderzoek naar de moord loopt nog. Volgens zijn verzorgster had de pater op maandagavond bezoek van een jonge man, “geen onbekende uit het straatwerk”, aldus Kerknet. De jonge man zou geen al te beste reputatie en de toon van het gesprek zou “niet geruststellend” zijn geweest.

‘Diep geschokt’

Bart Decancq, provinciaal van de salesianen in België en Nederland, laat weten “diep geschokt” te zijn door de moord. Ook bisschop Patrick Hoogmartens van het bisdom Hasselt, waar Feyen oorspronkelijk vandaan kwam, geeft aan dat de schok groot is. “Verschrikkelijk dat zo’n goede man op zo’n tragische manier aan zijn einde moest komen.”

“Ik heb pater Pol nog ontmoet op de jaarlijkse missionarissendag in het Pastoraal Centrum in Kiewit”, vervolgt hij. “Hij had wat gezondheidsproblemen, maar hij wilde graag terugkeren naar Congo waar hij zich, meer dan zestig jaar, het lot van straatkinderen aantrok. Het toont hoe missionarissen zich met het volk vereenzelvigen. Ze doen geen werk, maar geven hun leven aan de mensen.”

Koko Pol

Koko Pol, zoals Feyen in Congo liefkozend genoemd werd, zette zich het grootste deel van zijn leven in voor weeskinderen en dakloze minderjarigen. Met pensioen was hij nooit gegaan: tot op het laatst zette hij zich in voor straatkinderen, onder meer door projecten te bedenken waarmee zij actief bezig konden zijn.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Zestig jaar geleden behoorde hij tot de eerste lichting salesianen die hun priesteropleiding deels in de Democratische Republiek Congo volgden, waardoor ze nauw in contact konden komen met de plaatselijke bevolking. Volgens Ward Ceyssens, contactpersoon voor missionarissen in het bisdom Hasselt, was Feyen dan ook volledig ingeburgerd: “Na al die jaren was hij helemaal Congolees geworden met de Congolezen.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.