<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
In Memoriam

Missionaris en medeoprichter Max Havelaar-keurmerk Frans van der Hoff overleden

Luuk van den Einden 17 februari 2024
image
Frans van der Hoff bij zijn vijftigjarige priesterjubileum. Beeld: Youtube - Omroepcentraal tv

Priester Frans van der Hoff, die mede aan de wieg stond van het fairtradelabel Max Havelaar, is op 13 februari overleden in zijn woonplaats in Mexico. De idealistische priester is 84 jaar geworden.

Van der Hoff is overleden aan een hartstilstand, meldt het Eindhovens Dagblad. Vandaag vindt zijn uitvaart plaats in de Mexicaanse plaats waar hij op het eind van zijn leven woonde.

Arbeider-priester

De wieg van de priester stond een halve wereld verderop: hij werd op 13 juli 1939 geboren in De Rips, een klein ontginningsdorp in het oosten van Brabant, als zevende van zeventien kinderen. Hij ging politieke economie studeren in Nijmegen en later ook theologie in Duitsland.

Na zijn priesterwijding vertrok hij in 1970 als missionaris naar de Chileense hoofdstad Santiago, waar hij als arbeider-priester in de sloppenwijken van de stad aan de slag ging. Vanwege de staatsgreep in Chili in 1973 week hij uit naar Mexico, waar hij aanvankelijk hetzelfde werk deed als in Chili, maar dan in de sloppenwijken van Mexico-Stad.

Max Havelaar

Toen hij na zeven jaar naar de zuidelijke plaats Oaxaca verhuisde, kreeg hij oog voor de armoedige toestanden waarin de plaatselijke koffieboeren moesten werken: zij kregen voor hun harde werk veel te weinig uitbetaald door koffiehandelaren.

Van der Hoff richtte een coöperatie op, zodat de koffieboeren met gebundelde krachten een sterkere marktpositie hadden. Dat groeide uit tot het fairtradelabel Max Havelaar, een keurmerk voor koffie waarbij boeren een eerlijke prijs voor hun product krijgen. In 1988 werd het keurmerk door Van der Hoff en de protestantse Nico Roozen officieel opgericht.

In zekere zin was de priester daarmee grondlegger van de wereldwijde fairtradebeweging. Peter d’ Angremond, de directeur Fairtrade Nederland, herinnert zich de priester als “scherp, gedreven vanuit principes van rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid. Met het overlijden van Frans zijn wij een fijn en bijzonder mens verloren”.

‘Vijand van caritas’

In een interview met het Gemerts Nieuwsblad van afgelopen december gaf Van der Hoff aan zich veel door paus Franciscus te laten inspireren. “De lijn die hij volgt is ook mijn lijn, en hij weet die visie goed te verwoorden.”

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

Ook gaf hij daarin aan dat hij de kerkelijke caritas tekort vindt schieten. “Op het armoedeprobleem moet een antwoord komen dat verder gaat dan caritas. Caritas, daar ben ik een vijand van, want armoede is een structureel probleem, een probleem dat wordt gemaakt.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.