<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Afrika

Weerstand onder Afrikaanse bisschoppen tegen Vaticaanse verklaring over homozegening

KNA 22 december 2023
image
De Congolese kardinaal Fridolin Ambongo Besungu celebreert de Mis tijdens de bisschoppensynode in Rome in oktober. Ambongo heeft zijn collega-bisschoppen in Afrika opgeroepen om tot een gezamenlijke lijn te komen ten aanzien van de Vaticaanse instructie over homozegeningen. Foto: CNS - Lola Gomez

De toestemming van het Vaticaan aan katholieke priesters om homoseksuele paren te zegenen, die door velen in de westerse wereld werd verwelkomd, stuit op sterke tegenwind in Afrika.

De katholieke bisschoppen in Afrika zijn op zoek naar een gemeenschappelijke lijn over de zegening van paren van hetzelfde geslacht waarover het Vaticaan onlangs een verklaring heeft gepubliceerd. De Congolese kardinaal Fridolin Ambongo Besungu heeft daarom, als voorzitter van de pan-Afrikaanse bisschoppenraad SECAM, alle bisschoppenconferenties van het continent opgeroepen om hun standpunt over de kwestie te formuleren en hem dat voor half januari toe te sturen.

‘Dubbelzinnigheid’

Op basis hiervan zal hij een gezamenlijke verklaring opstellen voor het Vaticaan, die zal dienen als een “algemene richtlijn voor alle lokale kerken op ons continent”. De kardinaal is ook lid van de Raad van Kardinalen, het belangrijkste adviesorgaan van paus Franciscus.

In een brief aan de voorzitters van de bisschoppenconferenties van Afrikaanse landen, waarover de website The Pillar als eerste berichtte, schreef Ambongo verder dat het zijn doel was om christenen in Afrika duidelijke richtlijnen te geven. De “dubbelzinnigheid” van de verklaring, die zich volgens hem leent voor interpretatie en manipulatie, zorgt voor grote verwarring onder de gelovigen: “En ik geloof dat wij, als kerkleiders in Afrika, ons duidelijk moeten uitspreken over deze kwestie om onze christenen een duidelijke richting te geven.”

‘In strijd met wet van God’

Op donderdag meldden lokale media dat de katholieke bisschoppenconferentie in Nigeria, het dichtstbevolkte land van Afrika, duidelijk gekant was tegen de inzegening van paren van hetzelfde geslacht.

In een verklaring zegt de conferentie dat het nieuwe Vaticaanse document Fiducia supplicans de katholieke leer over het huwelijk niet verandert. Daarom is er “geen mogelijkheid in de Kerk om verbintenissen of activiteiten tussen mensen van hetzelfde geslacht te zegenen. Dat zou in strijd zijn met de wet van God, de wetten van ons land, de leer van de Kerk en de culturele gevoeligheden van ons volk.”

Bij wet verboden

Homoseksuele handelingen zijn in Nigeria en in veel andere Afrikaanse landen bij wet verboden en worden soms zwaar bestraft.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Een dag eerder hadden de veel kleinere bisschoppenconferenties van Malawi en Zambia al soortgelijke verklaringen gepubliceerd.

Probleem voor de paus

In Fiducia supplicans staat te lezen dat de zegening van paren van hetzelfde geslacht en paren die hertrouwd zijn na een scheiding door katholieke geestelijken mogelijk is, op voorwaarde dat verwarring met het sacrament van het huwelijk consequent wordt vermeden.

Het Afrikaanse verzet tegen de Vaticaanse instructie kan een groot probleem worden voor Franciscus. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Europa en Amerika groeit de katholieke Kerk in Afrika. Ook het aantal kerkgangers en het aantal priesterkandidaten neemt er sterk toe.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.