<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Afrika

Honger dreigt voor ‘stortplaats’ Afrika: het continent moet op eigen benen kunnen staan

Luuk van den Einden 5 augustus 2022
image
Klimaatverandering en conflicten zorgen voor honger in Afrika. Volgens de secretaris-generaal van Caritas International moet het continent meer op eigen benen staan om voedselzekerheid te waarborgen. Foto: CNS - Baz Ratner, Reuters

Afrika is voor zijn voedselvoorziening te afhankelijk van anderen en daardoor kwetsbaar voor de gevolgen van oorlog en klimaatverandering, zegt Caritas-voorman Aloysius John. Hij pleit voor meer zelfredzaamheid om hongersnood tegen te gaan.

Honger dreigt in Afrika – alweer. Deze keer is de Russische inval in Oekraïne de boosdoener. De oorlog bemoeilijkt de graanexport, wat met name Afrikaanse landen raakt: zij importeren 44 procent van hun totale graanvoorraad uit die twee landen. Vooral delen van de Sahel en de Hoorn van Afrika lopen het risico op grootschalige hongersnoden: in deze regio’s samen zitten ruim negentig miljoen mensen in de gevarenzone.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Volgens Aloysius John, secretaris-generaal van Caritas International, de koepelorganisatie van katholieke hulpinstellingen, moet Afrika voor haar voedselzekerheid meer op eigen benen kunnen staan. De tendens om voedsel uit het Westen te importeren noemt hij funest: oplossingen voor de voedselcrisis moeten uit het continent zelf komen.

Lokale ketens creëren

“Een van de opvallende verschijnselen is het verband tussen voedselonzekerheid, geweld en klimaatverandering”, verklaart John in een interview met Crux. “Wanneer mensen zich in extreme omstandigheden bevinden en zeer kwetsbaar zijn, wordt overleven de drijfveer. Dit zorgt vaak voor geweld en conflicten.”

Bekijk in deze infographic de factoren die voedselonzekerheid in Afrika veroorzaken. Gebruik de pijltjes om tussen pagina’s te wisselen. In de hoek kan de infographic uitvergroot worden.

De traditionele landbouw is vernietigd en vervangen door marktgerichte, grootschalige landbouw, die nu te lijden heeft onder de klimaatverandering en droogte, legt John uit.

Volgens hem moeten traditionele landbouw en plaatselijke samenwerkingsverbanden bevorderd worden om lokale bevoorradingsketens te creëren. Ook moeten voedselgewoonten veranderen, zodat lokale gemeenschappen kunnen consumeren wat ze produceren.

Afrika als stortplaats

“Afrika is een stortplaats geworden voor de overschotten van grootschalige industriële productie van voedsel elders”, zegt hij. “Dit heeft niet alleen de plaatselijke voedselvoorzieningsketen verwoest, maar ook de plaatselijke traditionele landbouw.” Dat kan volgens hem niet zonder de internationale gemeenschap: die moet politieke actie ondernemen om plaatselijke voedselstructuren te steunen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Op dit moment werken corrupte regeringen in Afrika en multinationals hand in hand om nieuwe consumptiemodellen te bevorderen die gebaseerd zijn op westerse systemen”, aldus John. “Dat moet stoppen: het systeem moet lokaler en traditioneler. Daar moeten we bij ontwikkelingsprojecten rekening mee houden.”

Voor hulporganisaties als de Caritasinstellingen is er werk aan de winkel, dus. “Kinderen, ouderen en moeders worden het hardst getroffen door deze problemen, die met elkaar verstrengeld zijn”, zegt John. “Humanitaire instellingen moeten zich inzetten om de juiste oplossingen te vinden.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.