<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Afrika

‘Man van rechtvaardigheid’: kardinaal Monsengwo overleden

Luuk van den Einden 13 juli 2021
image
Kardinaal Monsengwo, hier op een foto uit 2018, gold in de Democratische Republiek Congo als belangrijke voorvechter voor de vrede. Foto: CNS photo - Robert Carrubba/Reuters

Kardinaal Laurent Monsengwo Pasinya, voorvechter voor mensenrechten, vrijheid en democratie in de Democratische Republiek Congo, is deze zondag op 81-jarige leeftijd overleden.

Enkele dagen voor zijn dood werd kardinaal Monsengwo per vliegtuig naar Frankrijk gebracht voor medische zorg. Zijn overlijden is aangekondigd door kardinaal Ambongo, de opvolger van Monsengwo als aartsbisschop van Kinshasa. “Laten we bidden dat hij eeuwig mag rusten in nabijheid van de God die hij diende”, tweette de kardinaal.

Kerkelijke loopbaan

Kardinaal Monsengwo’s kerkelijke loopbaan begon met zijn priesterwijding in 1963. Vanaf 1980 was hij achtereenvolgend hulpbisschop van Inongo en Kisangani. In 1988 werd hij benoemd tot aartsbisschop van Kisangani, waarna hij in 2008 aartsbisschop werd van Kinshasa, de hoofdstad van de Democratische Republiek Congo, waar hij zeven miljoen katholieken onder zijn hoede had. Aartsbisschop van Kinshasa bleef hij tot zijn emeritaat in 2018.

In 2010 verhief paus Benedictus XVI Monsengwo tot kardinaal. Kardinaal Monsengwo functioneerde ook als voorzitter van de Congolese bisschoppenconferentie en als medevoorzitter van de katholieke vredesorganisatie Pax Christi International. Daarnaast was hij lid van de Raad van Kardinalen die paus Franciscus in 2013 oprichtte.

Verbindende factor

Kardinaal Monsengwo heeft niet alleen op kerkelijk vlak zijn stempel gedrukt op de Democratische Republiek Congo, waar ongeveer 35 miljoen katholieken wonen. Ook in de – zeer roerige – politieke geschiedenis van het land was kardinaal Monsengwo een belangrijke verbindende factor. Toen het voormalige Zaïre in de jaren negentig de transitie tot de huidige Democratische Republiek maakte, speelde de kardinaal een actieve rol als bemiddelaar in de politieke crisis die zijn land trof. Hij maakte zich daarbij hard voor de opstelling van een democratische grondwet.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

In 1991 was hij voorzitter van de Soevereine Nationale Conferentie, die als taak had de politieke transitie van het land in goede banen te leiden. Congo werd namelijk vanaf 1965 geleid door de militaire dictator Mobutu Sese Seko. Het democratiseringsproces werd verstoord door pogingen om Mobutu ten val te brengen, waarop een langdurige burgeroorlog uitbrak.

Kardinaal Monsengwo probeerde daarom via onderhandelingen vrede te bewerkstelligen. Dat leidde tot een interne dialoog die bijdroeg aan het einde van de strijd.

Baken van hoop

Paus Franciscus heeft via een telegram aan kardinaal Ambongo zijn verdriet over het overlijden van kardinaal Monsengwo geuit. De paus prees Monsengwo als “een man van rechtvaardigheid, vrede en eenheid, die zeer betrokken was bij de integrale menselijke ontwikkeling in de Democratische Republiek Congo.”

Ook de Belgische kardinaal Jozef De Kesel spreekt met lovende woorden over zijn overleden collega. “Hij was een uitzonderlijk groot iemand”, schrijft kardinaal De Kesel in een persbericht. “Een man die in de turbulente politieke situatie van zijn land getuigde van moed en verantwoordelijkheidszin en daardoor een enorm moreel gezag verwierf. Hij was een baken van hoop en vertrouwen.”

Het lichaam van kardinaal Monsengwo zal binnenkort terug worden gebracht naar zijn thuisland, waar hij begraven zal worden in de Notre-Dame du Congo-kathedraal in Kinshasa.

Bronnen: Catholic News Agency, Catholic News Service, Vatican News

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.