<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Franciscaan is beste leraar ter wereld

KN Redactie 25 maart 2019
image
De Keniaanse franciscaan Peter Tabichi Foto: globalteacherprize.org

De franciscaan Peter Tabichi heeft de Global Teacher Prize gewonnen. Tabichi is wiskundedocent op een middelbare school in een Keniaans dorp.   

Volgens de Varkey Foundation, die de verkiezing organiseerde, wist Tabichi vertrouwen te geven aan zijn leerlingen en onderlinge spanningen te sussen tussen verschillende stammen van het dorp. Dat deed hij door een ‘club van de vrede’ op te richten. Ook schonk de franciscaan 80% van zijn salaris aan de armen en hielp hij met het opzetten van landbouwmethodes die droogte tegen moeten gaan.

“De Keniaanse franciscaan schonk 80% van zijn salaris aan de armen”

Tabichi (36) nam zondag in Dubai de Global Teacher Prize 2019 in ontvangst. Dat is een soort Nobelprijs voor leerkrachten, die jaarlijks wordt uitgereikt. Met de internationale prijs is een bedrag van een miljoen dollar gemoeid, dat besteedt moet worden aan onderwijsgerelateerde projecten.

‘Alles is mogelijk’

De franciscaan zei tijdens de uitreiking de prijs te zullen wijden aan de Afrikaanse jongeren. “Ik ben hier dankzij datgene wat mijn studenten hebben bereikt. Deze prijs geeft hen een nieuwe kans. Het vertelt de wereld dat alles mogelijk is.”

Er waren meer dan tienduizend leerkrachten genomineerd voor de Global Teacher Prize, afkomstig uit de hele wereld. Namens Nederland was de Helmondse leerkracht Daisy Mertens een van de tien finalisten. De basisschoollerares werd in 2016 verkozen tot beste Nederlandse onderwijzer in de categorie primair onderwijs.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.