<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Amerikaanse bisschoppen lanceren actie voor hulp aan zwangere vrouwen in nood

Sanne Gerrits 24 januari 2020
image
Pro-lifers herdachten op 22 januari in Washington dat het Hooggerechtshof daar op 22 januari 1973 een vonnis uitsprak dat abortus legaliseerde. CNS Photo - Sarah Silbiger, Reuters

“Dit jaar zal een jaar van dienstbaarheid aan moeders in nood zijn.” Dat kondigden de Amerikaanse bisschoppen op 22 januari aan, de verjaardag van de legalisering van abortus in het land.

Zij lanceerden het nieuw initiatief ‘Meelopen met moeders in nood: Een jaar van dienstbaarheid aan’ op de Nationale Gebedsdag voor de wettelijke bescherming van ongeboren kinderen.

‘Pastoraal antwoord op noden van zwangere vrouwen’

De voorzitter van de pro-life commissie van de Amerikaanse bisschoppenconferentie, aartsbisschop Joseph Naumann van Kansas City, zei dat het jaar op 25 maart zal starten. Parochies worden aangemoedigd om mee te doen aan het landelijke initiatief.

“De Kerk en een groeiend aantal pro-life Amerikanen blijven vechten voor vrouwen en kinderen in de rechtszaal. Het pastorale antwoord van de Kerk is gericht op de noden van vrouwen die zwanger zijn onder moeilijke omstandigheden. Hoewel dit al langer het geval is, zal de pastorale hulp spoedig intensiever worden”, zei hij.

‘Hulp aan moeders in verwachting uitbrieden’

“We beseffen dat vrouwen in nood het beste kunnen worden bereikt op lokaal niveau,” legde de aartsbisschop uit. Het jaar van dienstbaarheid “nodigt parochies uit hun hulp aan moeders in verwachting te beoordelen, te communiceren en uit te breiden binnen hun eigen gemeenschappen.”

De bisschoppen zorgen voor “benodigde middelen, hulpmiddelen en voorbeelden om parochies te ondersteunen in deze belangrijke poging.”

‘Iedere moeder in nood bereiken’

“We bidden dat ons programma zal helpen om iedere moeder in nood te bereiken, dat ze weet dat ze naar haar lokale katholieke gemeenschap kan gaan om hulp en vriendschap te vinden”, voegde de aartsbisschop toe.

Trump spreekt op Mars voor het Leven

De Amerikaanse president Donald Trump kondigde aan vandaag te zullen spreken tijdens de jaarlijkse Mars voor het Leven in Washington. Hij zal de eerste zittende Amerikaanse president zijn die dat doet.

Eerder deze week zei hij, net als hij in 2018 en 2019 deed, dat 22 januari de ‘Nationale Dag van de Heiligheid van het Menselijk Leven’ is.

In een verklaring die hij maandag tekende, schrijft Trump dat de VS op de 22e “trots en krachtig onze toewijding herbevestigen aan de bescherming van de kostbare gave van het leven in ieder stadium, van de conceptie tot de natuurlijke dood”.

Iedere persoon heeft inherente waarde

“Iedere persoon – geboren en ongeboren, de armen, de afgewezenen, de gehandicapten, de zieken en de ouderen – heeft inherente waarde”, aldus Trump, die verder stelde dat geen leven “zonder waarde of onbelangrijk” is en dat “de rechten van alle mensen” moeten worden verdedigd. Hij schreef te zullen “blijven vechten om de levens van de ongeborenen te beschermen”.

Eerder gaven ook de presidenten Reagan, Bush sr. en Bush jr. jaarlijks een dergelijke verklaring uit rond 22 januari.

Roe vs. Wade

Die datum is niet toevallig gekozen. Met de uitspraak die het Hooggerechtshof op 22 januari 1973 deed in de zaak Roe vs. Wade werd abortus in de VS legaal.

Bronnen: Catholic News Service, Catholic News Agency

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.