fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Argentijnse bisschoppenconferentie luidt noodklok: ‘Ons land zit in een voedselcrisis’

Catholic News Service 6 september 2019
image
Vrijwilligster Cristina Bianco leidt het gebed voor de avondsnack die de Santa Lucia-parochie in Buenos Aires aan arme mensen aanbiedt. Foto: CNS Photo - David Agren

De sociale dienst van de Argentijnse bisschoppenconferentie dringt er bij de regering om de noodsituatie uit te roepen op het vlak van voeding, nu de economie van het Zuid-Amerikaanse land zich richting een crisis beweegt.

“Als we kijken naar de hevige stijging van dakloosheid, armoede, werkloosheid en de onevenredige stijging van de voedselprijs voor basisgoederen, dan bevinden we ons in een voedsel- en voedingsmiddelencrisis. Dit zal vooral de meest kwetsbaren, vooral de kinderen, raken”, aldus de bisschoppelijke sociale dienst in een verklaring op 30 augustus.

‘Voedselnood uitroepen’

De sociale dienst riep de regering op om voedselpakket te verstrekken of voedsel tegen gesubsidieerde lagere prijzen aan te bieden, zodat families zich vlees, melk, eieren en luiers kunnen veroorloven. De verklaring riep de regering ook op schoolmaaltijden te verstrekken en volkstuinen en gaarkeukens te ondersteunen.

Parochies op verschillende plekken in het land runnen een gaarkeuken, en hebben de vraag naar hun diensten zien toenemen.

“Hoewel de nationale regering te hulp schiet met meer voedselhulp, kan het niet genoeg zijn alleen de noden van het moment te ledigen”, stelt de verklaring. “Er moeten dus de noodzakelijke maatregelen worden getroffen om een voedsel- en voedingsmiddelennood in het gehele land uit te roepen, zodat ze zonder dralen uitgevoerd kunnen worden.”

Toename armoede

Sinds begin juli verloor de Argentijnse peso 20% van zijn waarde genomen, wat de inflatie heeft doen stijgen tot 50%. De ‘Sociale Schuldobservator’ van de Pauselijke Katholieke Universiteit van Argentinië schat in dat de armoedegraad in het land is gestegen van 29% in 2015 tot 35% in 2019.

President Macri heeft onlangs zijn toevlucht genomen tot grote kapitaalcontroles om de peso ondersteunen en heeft een minimumloon ingesteld. Hij vroeg tijdens een ontmoeting met de bisschoppen op 27 augustus om steun bij het ontwikkelen van “sociale cohesie” in het land.

‘Aandacht richten op de nood van vele burgers’

“Het is nu nodig dat we boven de waan van de dag kijken en dat verkiezingscampagnes ons niet ervan weerhouden ieders aandacht te richten op de nood van vele burgers,” verklaarden de Argentijnse bisschoppen in een uitgebracht stuk op 27 augustus.

De Kerk in Argentinië heeft traditioneel “een sterke aanwezigheid in tijden van crisis”, sprak Mariano de Vedia, redacteur bij krant La Nacion, “maar de president vraagt hen daar niet direct voor”.