<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Nicaraguaanse religieuzenvervolging desastreus voor armen: ‘Die mensen zijn nu hulpeloos’

Eduardo Campos Lima - Crux 11 juli 2023
image
De Braziliaanse zusters die op 3 juli Nicaragua uit zijn gestuurd, hebben een heenkomen gevonden bij ordegenoten in El Salvador. De honderd daklozen die zij in Nicaragua verzorgden, blijven met lege handen achter. Foto: OSV News - Instituut van de Armen van Jezus Christus via Facebook

De onderdrukking van religieuze ordes door het regime van Nicaragua maakt hulpbehoeftige Nicaraguanen het kind van de rekening, waarschuwen mensenrechtenactivisten. Door de recente uitzetting van een missieorde blijven honderd daklozen uit de stad León met een lege maag achter.

Voor religieuze ordes die in Nicaragua actief zijn, kan iedere dag de laatste zijn dat ze in het land mogen werken. Het wegsturen van buitenlandse missionarissen is een van de vele manieren waarop het regime van president Daniel Ortega de katholieke Kerk – zijn grootste criticus – onder druk zet.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Op 3 juli was het de beurt aan de missiezusters van het Instituut van de Armen van Jezus Christus, een van oorsprong Braziliaanse orde. Aangezien hun verblijfspapieren na zeven jaar niet werden verlengd, moesten de zusters het land verlaten. Ze hebben inmiddels een onderkomen gevonden in El Salvador.

‘Hulpeloos’

In de straten van de stad León blijven de daklozen die zij hielpen echter met lege handen achter. Volgens Martha Molina, een katholieke activiste die de overheidsvervolgingen documenteert en in ballingschap leeft in de Verenigde Staten, kregen tientallen mensen elke dag een warme maaltijd van de missionarissen. Nu kunnen zij nergens anders hulp vinden.

“In León, zoals in elke Nicaraguaanse stad, is er een grote daklozenpopulatie. Vrijwilligers die met de zusters werkten, vertellen me dat die mensen nu hulpeloos zijn”, aldus Molina.

Volgens de lokale krant La Prensa brengen de meeste mensen die de missionarissen hebben geholpen de nacht door in stadsparken en in de buurt van een ziekenhuis. Sommigen zijn drugsverslaafd en een aantal van hen heeft psychiatrische aandoeningen. Volgens cijfers van de krant gaat het om een honderdtal mensen.

Drugsverslaafden en sloppenwijken

Het Instituut van de Armen van Jezus Christus werd in 2001 opgericht in de Braziliaanse stad São Paulo door pater Gilson Sobreiro. Samen met zusters en lekenmissionarissen begon Sobreiro drugsverslaafden te helpen in de sloppenwijken.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Al snel groeide de broederschap met jonge missionarissen en ook ex-verslaafden die zich bekeerden en zich bij de groep aansloten. De orde heeft tegenwoordig missies in Amerika, Europa en in Mozambique.

Kruistocht

Het nieuws over hun uitzetting door Ortega’s regime heeft geleid tot frustratie onder Nicaraguaanse mensenrechtenactivisten. Ook de Braziliaanse Kerk heeft kritiek geuit: bisschop Pedro Luiz Stringhini van Mogi das Cruzes, het Braziliaanse bisdom waaraan de congregatie officieel verbonden is, laat weten dat hij en het bisdom “de vervolging verwerpen waaronder de Kerk lijdt door de Nicaraguaanse dictatuur”.

Volgens Molina waren de missionarissen “niet politiek actief en hadden ze nooit kritiek geuit op de Nicaraguaanse dictatuur”. Ze vermoedt dat Ortega van plan is om alle buitenlandse geestelijken uit te wijzen, als onderdeel van zijn kruistocht tegen de katholieke Kerk. Nicaraguaanse religieuzen die in andere landen werken en proberen terug te keren, wordt ook de toegang geweigerd, ziet ze.

‘Bureaucratische smoesjes’

“Het regime creëert bureaucratische smoesjes en beschuldigt bijvoorbeeld missionarissen ervan dat ze een bepaald document niet kunnen overleggen. Maar wanneer die mensen het bewuste document in willen dienen, weigeren de autoriteiten het te accepteren”, schetst ze de werkwijze van de overheid.

https://www.kn.nl/donaties/

Meer dan drieduizend organisaties, waaronder verschillende katholieke en protestantse organisaties, zijn op die manier al uitgeschakeld, aldus Molina.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.