fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Spaanse kerk dringt aan op steun voor slachtoffers vulkaanuitbarsting Canarische Eilanden

Catholic News Service 24 september 2021
image
Rook en vuur stijgen op uit de vulkaan op La Palma. Foto: CNS photo - Nacho Doce, Reuters

Spaanse kerkleiders vragen om gebed en donaties voor inwoners van de Canarische Eilanden, nadat aardbevingen en een vulkaanuitbarsting delen van de Atlantische eilandenketen hebben verwoest.

“Wij zijn blij met de voortvarendheid van de autoriteiten bij het waarborgen van de veiligheid van alle getroffenen en de zorg voor degenen die het meest kwetsbaar zijn”, aldus een verklaring van 22 september van de katholieke hulporganisatie Caritas in het bisdom Tenerife. “Wij zetten ook onze eigen middelen in om hulp te bieden in het gebied, en delen de toewijding en solidariteit die ons als Kerk bewegen.”

Fonds voor ontheemden

Het bericht werd gepubliceerd terwijl hulpverleners alles op alles zetten om eigendommen te redden op La Palma, een van de zeven belangrijkste Canarische Eilanden, na een vulkaanuitbarsting in het Cumbre Vieja-gebergte.

“Verbijstering over de schoonheid van de natuur hebben snel had plaats gemaakt voor tranen en hulpeloosheid”

Caritas liet weten dat er een speciaal fonds is opgericht om de evacués en daklozen te helpen, en om gezinsondersteuning en werkgelegenheid te bieden aan mensen die te maken hebben met armoede en onteigening.

‘Nabijheid en solidariteit’

Ondertussen organiseert het bisdom van Tenerife, dat de eilanden La Palma, Tenerife, La Gomera en El Hierro beslaat, speciale Missen in zijn 312 parochies.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Bisschop Bernardo Álvarez Afonso van Tenerife sprak zijn “nabijheid en solidariteit” uit met de inwoners van La Palma. Ook drong hij aan op gebed, vooral “voor zieken, ouderen en mensen met mobiliteitsproblemen”.

Aardbevingen, lava en giftige gassen

Voor de vulkaanuitbarsting van 19 september werden minstens 22.000 kleine bevingen en vier substantiële aardbevingen waargenomen.

Meer dan 6.000 mensen zijn geëvacueerd, vanwege der gloeiend hete lava, maar ook vanwege de giftige gassen die kunnen ontstaan wanneer het gesmolten gesteente de oceaan bereikt.

‘Zorgwekkend’

Plaatselijke priester Domingo Guerra Pérez zei dat de lavastroom, die volgens seismologen drie maanden zou kunnen voortduren, “veel zorgwekkender en overweldigender” was dan eerdere uitbarstingen van Cumbre Vieja.

“We namen Mariabeelden, schilderijen, banken, kelken, ornamenten en altaarkleden mee – alles wat we konden redden”

Een andere lokale priester, Antonio Hernández Felipe, vertelde tegen het Spaanse katholieke weekblad Alfa y Omega dat “verbijstering over de schoonheid van deze manifestatie van de natuur” snel had plaats gemaakt voor “tranen en hulpeloosheid”.

Kerk ontruimd

Zelf had hij in alle haast kostbare voorwerpen uit zijn kerk in Los Llanos de Aridane gehaald toen de lavastroom naderde.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“We namen Mariabeelden, schilderijen, banken, kelken, ornamenten en altaarkleden mee – alles wat we konden redden”, vertelde de priester aan de krant.

Ergste voorspellingen

“De mensen hier zijn nederige, hardwerkende mensen – meestal boeren die hun hele bestaan hier hebben opgebouwd. We moeten nu afwachten of de ergste voorspellingen uitkomen, of dat we onze buurten nog kunnen redden.”