<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Stammenstrijd of geloofsvervolging? ‘Voortbestaan van het christendom’ onder druk in Noordoost-India

Luuk van den Einden 6 juli 2023
image
Een uitgebrande vrachtwagen in de deelstaat Manipur. Al twee maanden lang woedt er geweld tussen de voornamelijk hindoeïstische Meitei en de overwegend christelijke Kuki, de twee dominante etnische groepen in de regio. Foto: OSV News - Reuters

Honderd doden en tienduizenden ontheemden vormen de tussenstand na twee maanden van geweld in Noordoost-India. Officieel heet het een etnisch conflict, maar plaatselijke christenen voelen zich het doelwit van oprukkend hindoenationalisme: “Fanatici zijn erop uit om het bestaan van het christendom te verstoren.”

Verspreid over heel India gingen afgelopen zondag christenen de straat op om te demonstreren tegen het geweld dat hun geloofsgenoten in de noordoostelijke deelstaat Manipur teistert. De protestmarsen, een initiatief van de Indiase bisschoppenconferentie, vragen aandacht voor de ongeveer honderd doden en tienduizenden ontheemden die in een tijdspanne van twee maanden veroorzaakt zijn. Meer dan vijfduizend gebouwen, waaronder kerken en de huizen van christenen, zijn in brand gestoken.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De demonstraties, die onder meer de vorm van menselijke ketenen, kaarslichtprocessies en betogingen met zwarte vlaggen aannamen, verliepen wisselend. Op sommige plekken kregen de protesterende christenen bijval van andersgelovige Indiërs, maar in het aartsbisdom Pondicherry arresteerde de politie juist demonstranten. Priester Devasagaya Raj meldt aan Crux dat de politie aanvankelijk geen toestemming voor een demonstratie gaf; maar toen die toestemming er toch kwam, werden diverse deelnemers opgepakt.

Etnisch conflict

Een einde aan de onlusten in Manipur, die begin mei uitbraken, is nog niet in zicht. Op de protestdag zijn zeker vier doden gevallen; volgens de politie is een van hen onthoofd teruggevonden.

Het noordoostelijke deel van India vormt een lappendeken van verschillende etnische groepen. In de deelstaat Manipur zijn de Meitei en de Kuki ongeveer even groot: beide maken ruwweg veertig procent van de totale bevolking uit. De Kuki zijn overwegend christen, terwijl de Meitei voornamelijk hindoeïstisch zijn. Zij genieten ook de steun van de hindoenationalistische BJP-partij, die zowel landelijk als in Manipur aan de macht is.

Het huidige conflict in de deelstaat loopt tussen deze etnische groepen. “Het grondwettelijke systeem in de staat is volledig ingestort”, vertelt Dominic Lumon, de aartsbisschop van de Manipurese hoofdstad Imphal, aan Crux. “Er heerst angst, onzekerheid en een breed gevoel van wanhoop.”

Internetverbindingen en mediaplatforms zijn afgesloten, meldt de aartsbisschop. Hij zegt ook dat, hoewel er ruim honderd doden zijn bevestigd, het totaal hoger is dan de officiële cijfers. Lumon zet vraagtekens bij de rol van de veiligheidstroepen en vraagt zich af waarom zij niet in staat bleken om te voorkomen dat “de zaken uit de hand zijn gelopen”.

‘Propaganda’

Lumon trekt parallellen met de rellen van 2002 in de deelstaat Gujarat en het antichristelijke geweld in de deelstaat Odisha in 2008. In die gevallen hingen ambtenaren verhalen op over de strijd tegen drugs of illegale migratie als reden voor het geweld, maar onder deze “propaganda” gaan volgens hem “subtiele aanvallen op het christendom” schuil.

image
Volgens plaatselijke bronnen hebben aanwezige militairen meerdere malen niet ingegrepen tijdens geweldplegingen. Het vermoeden is dat zij het conflict moedwillig laten gebeuren. Foto: OSV News - Indiase krijgsmacht via Reuters

De aartsbisschop boekstaaft zijn bewering met het gegeven dat ook “veel kerken van christelijke Meitei” in brand zijn gestoken. “Het aantal aanvallen op kerken die niets met het conflict te maken hebben, duidt op de sterke betrokkenheid van fanatici onder het mom van het behoud van de Meiteicultuur”, aldus Lumon. Sommige aanvallen leken hem goed gepland en neigden naar “fanatieke elementen die erop uit zijn om het voortbestaan van het christendom te verstoren”.

‘Mensen terroriseren’

“De echte reden voor het probleem is de omvang van de christelijke bevolking”, denkt ook een (uit veiligheidsredenen anonieme) Indiase bisschop die zijn verhaal tegen Kerk in Nood doet. “De Kuki bezetten een enorm deel van het oppervlakte van de staat. De hindoeïstische Meitei vinden dat ze dit land moeten kunnen bezetten. Dat is het echte probleem hier. De BJP leidt zowel de federale regering als Manipur, dus is er stilzwijgende toestemming om door te gaan”, legt de bisschop uit.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De Indiase bisschop zegt dat de belangrijkste kwestie achter het conflict de komende verkiezingen zijn. “Volgend jaar april zijn er in heel India verkiezingen en daarom willen de hindoenationalisten de mensen terroriseren”, vertelt hij. “Ze oefenen druk uit op de christenen en moslims en proberen daarmee de hindoes voor zich te winnen.”

De bisschop weigert om alle Indiase hindoes over één kam te scheren. “Negentig procent van hen zijn echt uitstekende mensen. De overgrote meerderheid is het niet eens met wat er gebeurt, maar ze zijn bang om dat te zeggen omdat ze dan in de problemen komen.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.