<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
China

Advocaten kardinaal Zen vragen om vrijspraak

Selinde van Dijk-Kroesbergen 2 november 2022
image
Kardinaal Joseph Zen arriveert op 26 september 2022 bij de rechtbank. Foto: CNS - Tyrone Siu, Reuters

De advocaten van de Hongkongse kardinaal Joseph Zen en zijn vijf medestanders vroegen maandag tijdens hun slotpleidooi aan de rechtbank om de aanklacht tegen hun cliënten af te wijzen. Ze stellen dat Zen en de zijnen het steunfonds voor pro-democratische demonstranten volgens de geldende regels niet hoefden te registreren. Volgens de aanklacht hadden ze dat wel moeten doen.

Het proces tegen de emeritus-bisschop van Hongkong begon een maand geleden, maar werd na twee dagen al geschorst. Vorige week werd het proces hervat, meldt Ucanews. Maandag was het woord aan de verdediging.

Beschuldiging

Kardinaal Zen en zijn medeverdachten werden in mei gearresteerd. Ze werden beschuldigd van het overtreden van de nationale veiligheidswet van Hongkong. Hierop staat een gevangenisstraf van drie jaar tot levenslang. De verdachten bepleitten na de arrestatie hun onschuld; de kardinaal werd kort daarna op borgtocht vrijgelaten.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Vooralsnog zijn ze niet aangeklaagd voor een nationaal veiligheidsdelict. Wel staan ze terecht voor het niet registreren van hun steunfonds, het 612 Humanitarian Relief Fund. Met dit fonds, dat in oktober 2021 werd ontbonden, zouden ze duizenden activisten hebben geholpen die tegen de invoer van strenge veiligheidswetten in Hongkong demonstreerden.

Geen fonds volgens verordening

De advocaten weerlegden de aanklacht dat het fonds volgens een wet uit 1911 binnen een maand na oprichting had moeten worden geregistreerd bij de politiecommissaris. Volgens de wet had men ook om vrijstelling mogen vragen, hetgeen niet is gebeurd.

Volgens de verdediging hadden de beheerders geen wederzijdse rechten en verantwoordelijkheden en is er daarom geen sprake van een fonds zoals de verordening dat definieert. Zen en zijn medestanders kunnen een boete van zo’n 1200 euro krijgen voor het overtreden van de verordening.

Onderdrukking

Activisten vinden dat de zaak tegen kardinaal Zen en zijn medebeklaagden een voorbeeld is van de strategie van Peking om afwijkende meningen te onderdrukken. De regering gebruikt hierbij de ingrijpende nationale veiligheidswet en de bepalingen uit wetten die nog uit de koloniale tijd stammen.

https://www.kn.nl/donaties/

Onlangs, op 25 oktober, werd de katholieke mediamagnaat Jimmy Lai door de rechtbank schuldig bevonden aan fraude. Hij is onder andere de oprichter van de inmiddels ter ziele gegane prodemocratische krant Apple Daily.

Lai is nu in afwachting van een proces op grond van de afzonderlijke nationale veiligheidswetten. Waarschijnlijk zal dat in december plaatsvinden. Als hij schuldig bevonden wordt, loopt hij de kans levenslang te krijgen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.