fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
China

Paus aanvaardt controversiële overplaatsing Chinese bisschop

Elise Ann Allen - Crux 17 juli 2023
image
Archiefbeeld: in dit huis van een Tibetaanse katholiek hangt zowel een crucifix als een poster van de Chinese president Xi Jinping. Foto: CNS - Tyrone Siu, Reuters

Paus Franciscus heeft besloten de overplaatsing van een Chinese bisschop die eerder dit jaar zonder zijn medeweten of goedkeuring plaatsvond, toch te erkennen. Dat maakte het Vaticaan zaterdag bekend. De overplaatsing was in strijd is met de voorwaarden van de voorlopige overeenkomst tussen China en het Vaticaan uit 2018 over bisschopsbenoemingen.

Tot nu toe hebben de Chinese autoriteiten dit jaar twee keer de voorwaarden van de controversiële overeenkomst geschonden; het meest recent met hun beslissing in april om bisschop Shen Bin van het bisdom Haimen (Jiangsu) over te plaatsen naar het bisdom Shanghai.

Dat bisdom was al tien jaar vacant. De overplaatsing gebeurde zonder medeweten of goedkeuring van het Vaticaan.

Ander geval

Vorig najaar werd de overeenkomst ook al met voeten getreden. Toen werd in november bisschop John Peng Weizhao geïnstalleerd als hulpbisschop van Jiangxi, een bisdom dat door de Chinese autoriteiten wordt erkend, maar niet door het Vaticaan.

Het Vaticaan bekritiseerde toen voor het eerst sinds het sluiten van de overeenkomst de Chinese staat voor het schenden ervan. Het zei in een verklaring met “verbazing en spijt” kennis te hebben genomen van de installatie van Peng Weizhao en dat het het bisdom Jiangxi niet erkent.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Reactie Vaticaan

De Vaticaanse verklaring van zaterdag over Shanghai zei overigens niets over Peng Weizhao of de situatie in het bisdom Jiangxi.

De Vaticaanse staatssecretaris, kardinaal Pietro Parolin, reageerde in een interview met Vatican News op de overplaatsing. Hij gaf aan dat het Vaticaan zo lang heeft gewacht met reageren op de situatie in Shanghai om zowel pastorale situatie daar als de beslissing van China “zorgvuldig te evalueren”.

Geest van dialoog

Parolin zei dat China met de overplaatsingen van Shen Bin en Peng Weizhao zonder medeweten of goedkeuring van de Heilige Stoel “geen rekening lijkt te houden met de geest van dialoog en samenwerking” die is vastgelegd in de voorlopige overeenkomst van 2018.

Uiteindelijk, aldus de kardinaal, heeft paus Franciscus besloten om de overplaatsing van Shen Bin naar Shanghai te accepteren “met het oog op het grotere goed van het bisdom en de vruchtbare uitoefening” van zijn ambt als bisschop.

Pastoraal

De intentie van Franciscus “is fundamenteel pastoraal en zal aartsbisschop Shen Bin in staat stellen om met meer sereniteit te werken aan het bevorderen van evangelisatie en [het] bevorderen van kerkelijke gemeenschap”, aldus Parolin.

https://www.kn.nl/abonnementen/